Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

PANDAI BERLAKON !


DAP beri teguran keras pada Adun Mengkibol

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini
   
DAP hari ini memberikan teguran keras kepada Adun Mengkibol, Chew Chong Sin berhubung kenyataannya mengenai serangan pengganas di Christchurch semalam.

Menurut Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, kenyataan Chew itu tidak sensitif terhadap kejadian yang mengorbankan 49 nyawa itu. 

“Walaupun Chew telah menarik balik dan memohon maaf sebanyak tiga kali, saya mengakui kenyataan tersebut memberi kesan serius. 

“Nasi sudah menjadi bubur dan saya menegur sikap beliau yang tidak sensitif. Parti amat memandang serius insiden ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam kenyataan awalnya semalam selepas tragedi di Christchurch itu, Chew meluahkan kebimbangan mengenai kerjasama Umno dan PAS yang didakwa menimbulkan naratif berkisar mengenai isu kaum dan agama.
Katanya, kejadian tembakan itu harus menjadi pengajaran kepada Malaysia mengenai perlunya mengekang gejala ekstremisme.

Kenyataan itu bagaimanapun menerima kecaman daripada pelbagai pihak yang menganggapnya sebagai tidak sensitif. 

Ekoran daripada itu, Chew menarik balik kenyataan itu atas alasan ia telah menyebabkan "salah faham" dan membuat permohonan maaf sebanyak tiga kali. 

"Tujuan asal kenyataan media saya petang tadi (semalam) ialah untuk mengingatkan masyarakat akan kepentingan mencegah keganasan pelampau. 

"Dengan hati yang ikhlas, saya meminta maaf atas kenyataan saya itu kerana telah menyinggung perasaan orang ramai, terutamanya masyarakat Muslim," kata Chew.

Mengambil pendirian serupa seperti Setiausaha Agung, Lim Guan Eng, Liew menyatakan DAP mengutuk serangan tersebut yang bukan sahaja mengorbankan banyak nyawa, malah turut mencederakan ramai pihak.

Lim semalam berkata serangan berkenaan bukan sahaja merupakan jenayah ke atas komuniti Muslim di Christchurch, malah jenayah ke atas kemanusiaan secara keseluruhannya.

“Tiada agama yang membenarkan keganasan kepada orang yang tidak bersalah, dan apa yang berlaku bertentangan dengan ajaran semua agama,” kata Lim.

Terdahulu serangan yang dikatakan berlaku di dua masjid dan sekurang-kurangnya enam lokasi berbeza itu mengorbankan 49 nyawa dan menyebabkan berpuluh yang lain cedera. 

Serangan ke salah satu masjid disiarkan secara langsung di Facebook dan pelaku juga menyiarkan "manifesto" dalam talian yang mengecam pendatang sebagai "penceroboh".

Susulan itu suspek utama tembakan rambang berkenaan, Brenton Harrison Tarrant yang merupakan seorang warganegara Australia, didakwa atas pembunuhan itu pada hari ini.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern turut menyifatkan kejadian itu sebagai tindakan keganasan dan pembunuhan paling tragis di negara itu.

6 orang berkata:

Anonymous said...

Nik beduh lagi pandai berlakon.

شركه نظافه بالدمام said...تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
شركة نقل عفش بالدمام

شركة تسليك مجاري بالدمام

شركة مكافحة حشرات بالدمام

شركه تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

شركه مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

شركه تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

شركه تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

شركه تنظيف سجاد بالدمام

شركه تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصورشركه نظافه بالدمام said...


تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
شركة نقل عفش بالدمام

شركة تسليك مجاري بالدمام

شركة مكافحة حشرات بالدمام

شركه تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

شركه مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

شركه تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

شركه تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

شركه تنظيف سجاد بالدمام

شركه تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور


mary said...شركة تنظيف منازل في العين
شركة تنظيف سجاد ابوظبي
شركة تنظيف بدبي
شركة تنظيف شقق بدبي
شركة تنظيف منازل ابوظبي
شركة تنظيف ابوظبي


شركة تنظيف بدبي

mary said...


شركة فاست هوم لنقل العفش
شركة نقل عفش من جدة الى الرياض
شركة شحن عفش من جدة الى الكويت
شركة نقل عفش من جدة الى الامارات
شركة نقل عفش بجدة
شركة نقل عفش من جدة الى الاردن
شركة نقل عفش من جدة الى سوريا
شركة نقل عفش من جدة الى الدمام

steve said...


الرائد افضل شركة نظافة بالمدينة المنورة
تقدم خدمات التنظيف الشاملة للمنازل و البيوت و الفلل و الشقق اتصل بنا الان وايضا تقدم خدمات مكافحة الحشرات فهى افضل افضل شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
تقضي نهائيا على جميع انواع الحشرات المنزلية

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.