Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

KEJAM ?


HANGPA YANG TAK FAHAM-FAHAM, YANG SEBENAQNYA ORANG YANG BERFAHAMAN ASOBIYAH DAN SEKULAR NI DIMANA JUGA MEREKA BERADA PERANGAI DEPA SEMUANYA ZALIM - Pak Karamu

Thursday, August 29, 2013

Sekat air ke P Pinang hukuman pada rakyat kerana tak pilih BN

UMNO BN Mahu Sekat Air Ke Pulau Pinang Kerana Kalah PRU13

Cadangan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah agar Kerajaan Kedah menyekat laluan air ke Pulau Pinang sebagai politik sempit yang menindas rakyat.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pulau Pinang, Amir Ghazali berkata, kenyataan dangkal Ahmad Bashah dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah semalam turut mencerminkan rupa sebenar pemimpin Umno BN.

“Mereka tergamak menghukum rakyat hanya disebabkan kepentingan politik sempit, walhal Ahmad Bashah harus faham, penduduk Pulau Pinang dan Kedah mempunyai hak yang sama terhadap bekalan air Sungai Muda.

“Malah tidak pernah sepanjang sejarah penubuhan Malaysia sejak merdeka, hak milik dan soal pembekalan sumber air ini menjadi pertikaian,” katanya dalam kenyataan.

Tegasnya, tindakan itu menunjukkan Umno BN cuba menghukum penduduk Pulau Pinang kerana tidak memilih parti itu dalam pilihan raya umum lalu. “Justeru, demi kepentingan dan kebajikan rakyat kedua-dua negeri, saya mendesak Ahmad Bashah menarik balik kenyataannya yang dangkal dan tidak berperikemanusiaan itu”. -KD


Cadangan BN sekat air sungai Kedah ke Pulau Pinang kejam, seperti Israel tindas Palestin

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyifatkan cadangan Barisan Nasional (BN) Kedah untuk menyekat air sungai utama di negeri itu yang mengalir ke Pulau Pinang sebagai kejam, tidak masuk akal dan tidak mempunyai justifikasi undang-undang.

Beliau berkata, idea untuk menghalang sungai yang secara semula jadi terbentuk dan digunakan oleh lebih daripada satu juta rakyat Pulau Pinang, termasuk orang Melayu, adalah ‘kejam’, tidak beretika, tidak bermoral dan juga melanggari semangat Malaysia.

“Ini satu idea kejam yang hanya boleh dilakukan Israel kepada rakyat Palestin,” katanya dalam sidang media di pejabat Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Komtar, semalam.

ADUN BN Bakar Bata, Datuk Ahmad Bashah Mohd Hanipah dalam sidang DUN Kedah seperi tertera dalam akhbar Sinar Harian baru-baru ini mengugut bahawa laluan air di Pulau Pinang harus disekat jika kerajaan Pulau Pinang tidak mahu berunding dengan Kedah untuk menyelesaikan permasalahan air itu.

Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP menegaskan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang telah menyatakan kesediaan untuk mengadakan perbincangan bersama Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir agar isu tersebut dapat diselesaikan, namun sehingga kini masih belum mendapat pengesahan surat supaya pertemuan itu dapat dilaksanakan.

Menurut Guan Eng, beliau telah memperkatakan berkenaan isu itu kepada Mukhriz kira-kira sebulan yang lalu dalam pertemuan di satu majlis dan Mukhriz juga sudah diberitahu bahawa surat akan dihantar untuk perbincangan lanjut.

Kerajaan PR Pulau Pinang juga telah menjelaskan bahawa negeri itu mengeluarkan air dari sungai semula jadi yang mengalir dalam sempadan sendiri dan tindakan mendesak pembayaran sama sekali tidak berasas.

Di bawah norma-norma antarabangsa dan konsep ‘hak riparian’, satu prinsip antarabangsa, pemilik tanah atau negara layak mendapat manfaat daripada aliran semulajadi sumber air dalam wilayah mereka, tidak kira di mana mereka berasal.

Guan Eng menegaskan bahawa Pulau Pinang mempunyai semua dokumen yang diperlukan untuk membuktikan bahawa air itu diambil di sebelah sempadan.

“Lima puluh tahun yang lalu perkara ini tidak pernah menjadi isu. Ia tidak masuk akal sama sekali. Pulau Pinang juga merupakan sebahagian daripada Malaysia. Malah air dari negara-negara lain juga tidak pernah dihalang,” ujarnya.

Beliau turut menjawap tuduhan Ketua UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman berkenaan surcaj yang dikenakan terhadap pengguna-pengguna air di Pulau Pinang.

“Hanya 28 peratus daripada pengguna domestik (isi rumah) yang menggunakan air secara berlebihan akan terjejas.

“Surcaj tidak akan dikenakan ke atas pengguna yang menggunakan kurang daripada 100,000 liter setiap dua bulan.

“Surcaj itu adalah cara yang paling proaktif untuk mencegah pembaziran air oleh isi rumah. Kadar dikenakan adalah tambahan 48 sen bagi setiap 1,000 liter yang digunakan selepas 100,000 liter pertama,” ujarnya. – Roketkini


ULASAN GB

UMNO tidak serik-serik dengan kesalahan dan kesilapan menggunakan isu air untuk "menjatuhkan" kerajaan PR.

Sebelum PRU13, isu air menjadi isu utama yang dimainkan UMNO di negeri Selangor di dalam usaha untuk menumbangkan kerajaan PR di negeri itu. Apa kesudahannya? UMNO yang ditimpa musibah besar di negeri itu. Dengan Najib sendiri sebagai kapten untuk merampas Selangor dari PR, tiba-tiba keputusan PRU13, BN cuma mendapat 12 daripada 56 kerusi di negeri itu. BN Selangor turut kehilangan 10 kerusi yang disandangnya sebelum itu iaitu Paya Jaras, Templer, Morib, Dusun Tua, Sabak, Tanjung Sepat, Sri Serdang, Kuala Kubu Baru, Sementa dan Sungai Pelek.

Kini sekali lagi, UMNO cuba menggunakan "air sebagai senjata" untuk menekan kerajaan PR di Pulau Pinang. Hukum kebenaran dan keadilan akan berjalan. Air itu adalah pemberian Allah swt untuk sekalian manusia di mukabumi dan sesiapa juga yang cuba merampas hak Allah untuk berlaku kejam dan zalim ke atas pihak lain pasti akan dihuykum pula olehNya.


0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.