Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

JIKA DIHANTAR KE MALAYSIA MEREKA AKAN MENJADI PENGUNDI HANTU

Mahkamah halang penghantaran pelarian ke Malaysia

31/08/2011 1:53pm

SYDNEY 31 Ogos – Mahkamah tinggi di Australia hari ini menghalang rancangan kerajaan Australia untuk menghantar pencari suaka ke Malaysia, dengan berkata, pelarian tidak boleh dihantar ke negara di mana mereka tidak dilindungi undang-undang.

Keputusan itu merupakan tamparan kepada rancangan kerajaan bagi menghantar sehingga 800 pencari suaka ke Malaysia sebagai pertukaran menempatkan semula 4,000 pelarian, sekali gus menyebabkan ratusan pencari suaka dalam dilema ketidaktentuan undang-undang.

“Hari ini, mahkamah tinggi membatalkan pengumuman Menteri Imigrasi dan Kewarganegaraan bahawa Malaysia sebuah negara di mana pencari suaka, yang memasuki Australia melalui Pulau Christmas, boleh dibawa untuk tuntutan suaka mereka diproseskan,” kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Peguam kepada dua lelaki Afghanistan, yang menjadi tumpuan kes ini, menegaskan, perjanjian (dengan Malaysia) itu melanggar tanggungjawab Australia terhadap pencari suaka kerana Malaysia bukan negara penandatangan konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai pelarian.

Mahkamah tinggi memihak kepada alasan itu dengan satu keputusan majoriti. – AFP

0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.