Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

NASIB BAIK HUSAM DIHALAU JIKA TIDAK DEWAN JADI SARKAS


JIKA DEWAN UNTUK KRITIK MENGKRITIK ELOK
DEWAN DIJADIKAN WARONG KOPI
 
PAKAI AKAI LAAA !
 
-Pak Karamu-
 
 
Halau Husam undang persepsi negatif
Dr Kamarul Zaman Yusoff
 
Dr Kamarul Zaman Yusoff
KOTA BHARU - Tindakan Speaker Dewan Dun Kelantan, Datuk Abdullah Ya'kob, menghalau Adun Salor, Datuk Husam Musa, semalam mengundang persepsi kurang baik terhadap kerajaan negeri itu.

Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, tindakan itu menggambarkan seolah-olah Kerajaan Kelantan kurang telus dan kurang berani berhadapan dengan kritikan.

"Kerajaan Kelantan perlu dilihat lebih terbuka dengan membuka ruang seluas-luasnya kepada sesiapa sahaja untuk memberikan apa-apa pandangan terhadap pentadbirannya," katanya kepada Sinar Harian.

[ARTIKEL BERKAITAN: Speaker Dun Kelantan halau Husam]

Kamarul berkata demikian mengulas tindakan Abdullah mengusir bekas Exco itu daripada sidang dewan kerana enggan mematuhi arahan supaya tidak terus mengganggu ucapan penggulungan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yacob.

Padanya, biarpun pengkritik Kerajaan Kelantan mungkin mempunyai agenda politik sendiri dalam mengaturkan bila atau bagaimana kritikan dibuat, ia perlu ditangani dengan baik bagi memperlihatkan jiwa besar pemimpinnya.

"Tindakan menghalau seseorang Adun keluar dari Dewan mungkin dibuat mengikut peraturan, dan berdasarkan kepada kuasa Speaker Dun, tetapi dalam politik, persepsi jauh lebih penting daripada peraturan.

"Kita tidak perlu mempersoalkan bila atau bagaimana seseorang Adun bersuara, tetapi apa yang lebih penting ialah suara itu dihormati dan dilayani seadanya bila ia dikeluarkan.

"Walaupun memang menjadi kuasa Speaker Dun untuk menamatkan tempoh perbahasan atau memanjangkannya, tindakan memendekkannya boleh memberi persepsi Kerajaan Kelantan takut untuk berhadapan dengan kritikan," katanya.

Katanya, begitu  juga memang menjadi hak pemimpin yang sedang berucap untuk tidak memberi peluang kepada Adun lain membuat pertanyaan atau meminta penjelasan, tetapi jika pencelahan dibenarkan maka persepsi terhadap kerajaan negeri akan menjadi lebih baik.

"Jika pertanyaan yang dibuat atau penjelasan yang diminta difikirkan tidak sesuai dijawab atau diberikan, sekurang-kurangnya perlu dimaklumkan kepada pihak yang cuba mencelah kenapa ia tidak sesuai.

"Bila ruang mencelah ditutup terus, ditambah pula dengan tindakan Speaker Dun mengeluarkan Adun tersebut dari dewan, maka gambaran yang kelihatan ialah seolah-olah Kerajaan Kelantan kurang telus dan mahu menyembunyikan sesuatu," katanya.

3 orang berkata:

Ibu.Karina Safah said...

PENGAKUAN SAYA BERSAMA KELUARGAKU INI BUKAN CERITA ATAU PUN REKAYASA BENER-BENER TERBUKTI SAMA SAYA.

Terima kasih sebesar-besarnya yang kami ucapkan kepada mbah warjoh yang telah memberikan keberhasilan dan keberuntungan bagi keluarga saya.berkat bantuan beliau saya sekarang sudah hidup tenang karena suamiku sudah punya usaha tambak yang luasnya sekitar 5 hektar kurang lebih. begitupun juga saya dirumah buka warung sembakau dan sekarang pun saya sekeluarga tidak di kejar-kejar hutang lagi. mulanya keluarga Kami di berikan angka gaib hasil ritual dari mbah warjoh yang sangat Jitu 100% dijamin tembus.sehingga keluarga saya sekarang merasa tenang lagi.sekali lagi terima kasih mbah jasamu dikeluarga saya tidak akan terlupakan.Jika anda butuh angka gaib hasil ritual mbah warjoh silahkan Tanyakan aja Pada mbah dinomer hp beliau di: 0851 4534 4218 atau silahkan KLIK DISINI Terima kasih.

Jagoan said...

Mim tendang wau. Sarkis

noor said...نقل عفش داخل جدة نقل عفش داخل جدة
دينا نقل عفش جدة دينا نقل عفش جدة
افضل نقل عفش من جدة الى الرياض افضل نقل عفش من جدة الى الرياض
نقل عفش من جدة الى دبي نقل عفش من جدة الى دبي

free counters
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.