Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

AKHIRNYA ISA TERKELUAR DARI FELDA

Isa lepas jawatan FGV, Sulaiman pemangku
?
Mohd Isa Samad
Mohd Isa Samad
 
PUTRAJAYA - Tan Sri Isa Samad bersetuju untuk melepaskan jawatan sebagai Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dengan rela hati, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sehubungan itu, Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan pelantikan Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob sebagai pemangku Pengerusi FGV baharu berkuat kuasa serta-merta.

Bagi menghargai Isa, beliau dilantik sebagai pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), juga berkuat kuasa serta-merta.

Najib berkata sebelum itu beliau telah menemui Isa dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala bagi membincangkan secara mendalam mengenai masa depan FGV dan peranan Isa.

"Isa dengan rela hati bersetuju melepaskan jawatan Pengerusi FGV.

"Untuk menghargai peranan Isa, saya bersetuju melantik beliau sebagai pemangku Pengerusi SPAD," katanya pada sidang media selepas menyerahkan kunci kepada pemilik-pemilik Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) Selasih, di sini hari ini.

Najib berkata tindakan dalaman akan diambil untuk menentukan proses keadilan dan melalui Lembaga Siasatan FGV terhadap perkara yang telah berlaku kepada Ketua Pegawai Eksekutif FGV Datuk Zakaria Arshad serta tiga individu lain yang telah diarahkan bercuti bemula 6 Jun lepas oleh Lembaga Pengarah FGV.

"Ini dikehendaki kerana ia merupakan prinsip tadbir urus syarikat senaraian awam. Siasatan bukan bererti mereka bersalah.

"Pihak Lembaga Pengarah (FGV) akan membuat keputusan adil sebaik mungkin," katanya.

Selain Zakaria, turut diarah bercuti ialah Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim.

Dengan penyusunan semula, Najib berkata ia mencerminkan hasrat kerajaan untuk meletakkan FGV di landasan yang kukuh dan FGV mempunyai masa depan yang cerah.

Ditanya mengapa Sulaiman dilantik sebagai pemangku, beliau berkata: "Ini sehingga kami membuat keputusan muktamad. Kita perlu ada perubahan segera. Kalau orang baru perlu dilantik lembaga pengarah, ia mengambil masa.

"Kami mahu FGV terus tanpa gangguan," katanya.

Sulaiman, 67, merupakan Pengarah Bukan Eksekutif Bebas FGV serta Pengerusi Telekom Malaysia (TM) dan Pengerusi Kumpulan Pemantau Pemegang Saham Minoriti, Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia dan Jambatan Kedua Sdn Bhd.

Beliau juga tokoh yang berpengalaman luas dan pernah berkhidmat dalam kerajaan selama 38 tahun dengan memegang pelbagai jawatan, termasuk Ketua Pengarah di Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri dan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Kemelut FGV mendapat perhatian apabila Isa dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Zakaria, Ahmad Tifli, Ahmad Salman dan Kamarzaman bercuti bermula 6 Jun lalu.

Susulan itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memulakan siasatan berhubung salah guna kuasa dan penyelewengan yang berlaku dalam syarikat senaraian awam itu.

Kerajaan seterusnya melantik Idris sebagai pihak bebas bagi menangani kemelut tersebut. - Bernama
 

2 orang berkata:

Ky darsa said...

KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor yang AKI
beri 4 angka [9206] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus .
dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu KI. insya
allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka PASANG NOMOR
yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA,,di no (((085-321-606-847)))
insya allah anda bisa seperti saya…menang NOMOR 690 JUTA , wassalam.


Unknown said...

Ada 7 tahun saya jadi tki di singapura akhirnya impian saya tercapai untuk pulang ke indonesia,terima kasih MBAH SERO atas bantuannya,saya bisa berkumpul kembali dengan keluarga di kampung,karna melalui jalan togel sekarang saya bisa sukses,ini semua berkat bantuan MBAH SERO yang memberikan angka 4d bocoran singapura,alhamdulillah dapat 250 juta,saya sangat bersyukur kebun orang tua yang dulunya di gadai buat biaya saya untuk berangkat kesingapura,kini sudah saya tebus kembali,tanpa bantuan beliau mungkin belum bisa saya pulang kampung,terima kasih banyak MBAH SERO jasa-jasamu tidak akan saya lupakan,bagi saudarah2 di indonesia maupun di luar negeri butuh bantuan,apalagi yang terlilit hutang silahkan tlpn atau sms di nomor 082 370 357 999 atas nama MBAH SERO,beliau seorang paranormal yang bisa di percaya,karna sudah memberkan hasil,ingat kesempatan tidak akan datang untuk kedua kali,jadi giliran anda untuk membuktikannya,inilah kisah nyata dari saya ibu irma tki singapura..

free counters
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.