PETALING JAYA - Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim menegaskan beliau dipaksa keluar dari parti itu dengan cara 'paling lembut' ekoran kenyataannya berhubung Bersih 3.0 bulan lalu.

Menurutnya, kenyataan Setiausaha Agung, Lim Guan Eng baru-baru ini yang mengatakan beliau tidak akan dihukum parti hanyalah separuh benar.


Katanya, beliau dipaksa keluar kerana kenyataannya itu menyukarkan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR), dan menyebabkan namanya sebagai Senator tidak akan dilantik semula.


"Penasihat, Lim Kit Siang datang dua kali ke rumah saya, pada 27 dan 30 April, dengan cara yang paling 'lembut'. Pada tahap ini saya ingatkan Kit Siang bahawa saya tidak masuk Pas atau PKR.


"Saya sokong Bersih tapi saya tidak sokong tindakan mereka yang mahu melanggar undang-undang negara iaitu merempuh Dataran Merdeka," katanya pada sidang media di sini, hari ini.


Tunku Abdul Aziz juga mendakwa DAP memanipulasikan kenyataan dan pendirian beliau berhubung Bersih 3.0.


Katanya, beliau menyokong Bersih 3.0 untuk mendapatkan pilihan raya yang adil dan tujuan beliau menyertai DAP bukan untuk menyertai demonstrasi jalanan.


"Saya tidak menyokong cara mereka menggunakan demonstrasi jalanan bagi menuntut perkara tersebut," ulas beliau.


Katanya, demonstrasi jalanan tidak sepatutnya diadakan dalam memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil.


"Kalau mereka melanggar undang-undang, saya tidak akan memberi sokongan. Saya memberi sepenuh sokongan untuk kempen bagi mendapatkan pilihan raya yang bersih dan adil. Saya sokong 100 peratus," kata beliau.


Katanya beliau menyertai DAP selepas mendapat jemputan daripada Kit Siang dan tidak pernah mengharapkan sebarang balasan.


"Saya melihat yang perjuangan parti DAP memberi peluang kepada saya untuk memperjuangkan dan menghapuskan rasuah di kalangan pihak kerajaan dan pihak lain," katanya.


"Saya tidak berhasrat untuk menyertai mana-mana parti selepas ini," tegas beliau.


Katanya lagi, sebelum ini beliau sudah dua kali cuba untuk meletak jawatan tetapi apabila dipujuk dan memikirkan semangat setiakawan, beliau menarik kembali hasrat tersebut.


Tunku Aziz secara rasmi meletakkan jawatan sebagai Naib Pengerusi DAP pada 14 Mei lalu.