SHAH ALAM - Seorang pemimpin Pas Pusat meramalkan Pakatan Rakyat (PR) akan mendapat sekurang-kurangnya 14 kerusi di Sabah ekoran tindakan dua ahli Parlimen BN menyokong perikatan berusia empat tahun itu.

Ini bermakna, Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Pas (PPP), Dr Dzulkefly Ahmad berkata, simpanan tetap BN di Sabah dan Sarawak sudah tamat.


Beliau berkata, 55 kerusi Parlimen dari 57 dari Sabah-Sarawak telah dibolosi dan sudah tidak ada lagi jaminan BN mendapat sokongan dari kedua-dua negeri ini.


"Hari ini ramalannya ialah 14 kerusi dari Sabah termasuk Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan akan mudah-mudah tumbang kepada Pakatan Pembangkang," kata beliau dipetik Harakahdaily.


Ahli Parlimen Kuala Selangor ini mengulas tindakan Datuk Seri Panglima Lajim Ukin dan Datuk Seri Wilfred Bumburing yang meninggalkan BN dan menyokong Pakatan Rakyat.


"Kejutan buat Najib bukan kepalang, amat menyiksakannnya. Mimpi ngerinya semakin menjadi realiti, tambahan masa bukan disebelahnya untuk membuat apa jua percaturan strategik kecuali memandang ke hujung tahun atau dilajakkan ke tahun depan," ulas beliau ekoran kenyataan kedua-dua anggota Parlimen BN dari Sabah itu.


Bagi beliau, tindakan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak sejak akhir-akhir ini hanya menjaga kepentingan dirinya sahaja tanpa memikirkan BN secara menyeluruh.


"Apakah maknanya bagi Najib yang mengikut kajian mutakhir Merdeka Center bahawa ‘tahap keyakinan’ atau ‘Approval Rating’ pada paras 64%, (Jun) menurun 1% dari bulan Mei (65%), sementara tahap keyakinan kepada parti dan BN yang dipimpin terus mengalami penghaksian sokongan ke paras 42%," kata ahli jawatankuasa kerja Pas pusat.


Bagi beliau, Najib hanya mahu pujian dan pengiktirafan rakyat maka dia terus memberi – BRIM 1 dan kini bonus dan sebagainya.


"Kesemua untuk membuktikan bahawa beliau peka dan prihatin kepada rakyat sementara kesan pemberian itu tidak lagi seperti dulu, begitu hebat dan mendalam, termasuk kepada peneroka Felda mutahkir ini," tulis beliau.


Pada pendapat beliau, rakyat umumnya semakin membenci tindakan pemimpin yang cuba untuk memujuk dan menggula-gulakan rakyat seperti.


Tidak kira dari BN atau Pakatan penolakan rakyat terhadap kepimpinan ‘populist’ seperti ini semakin ketara, dakwa beliau.


"Kecuali golongan yang boleh terus ditipu dan dibeli dengan pelbagai ‘pemberian’ ini, rakyat umumnya sedang menyaksikan gelagat kepimpinan Umno-BN yang semacam cacing kepanasan mutakhir ini," katanya lagi.


Bagi beliau, masa untuk berubah telah sampai.


"Mampukah rakyat lakukan perubahan ini? dan Mampukah Pakatan mengisi pengharapan rakyat nanti?" soal beliau.