Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Friday, April 25, 2014

Biarkanlah Najib Penjarakan Anwar...Menjelang rayuannya didengar di Mahkamah Persekutuan yang dijangka dalam tempoh terdekat ini, Anwar Ibrahim membayangkan bahawa beliau mungkin akan dipenjara sekali lagi kes liwat yang dihadapinya. 
Walaupun mengemukakan 35 hujah untuk menolak keputusan Mahkamah Rayuan yang sebelumnya menjatuhkan hukuman penjara lima tahun kepadanya, beliau tetap merasakan peluangnya untuk bebas adalah tipis.

Selain memberi alasan bahawa beliau tidak mendapat perbicaraan yang adil serta mahkamah yang didapatinya bersikap "bias", Anwar juga kelihatan mengeluh dengan proses mempercepatkan pendengaran kesnya dan tidak memberi pertimbangan budi bicara langsung atas kematian peguam utamanya, Karpal Singh dalam kemalangan jalanraya minggu lalu.
  Dengan mereka tetap diminta mengemukakan notis rayuan tidak lewat daripada jam 3 petang Rabu lalu, anak Karpal Singh, Ramkarpal terpaksa bertungkus-lumus dan berjaga sepanjang malam untuk menyiapkan hujah-hujah rayuan di sebalik mereka sedang bersedih dan sibuk dengan upacara persemadian bapanya selang beberapa hari sebelum itu.

Walaupun bakal mendapat bantuan daripada terkenal, Sulaiman Abdullah tetapi berdasarkan perkembangan yang berlaku itu, Anwar tetap merasakan bahawa badan kehakiman bertindak semata-mata atas arahan pemimpin politik yang sedang menggenggam kuasa ketika ini.

Dalam usia 67 tahun dan terdengar juga ura-ura kemungkinan pihak pendakwa turut merayu untuk melanjutkan lagi tempoh hukuman selama 5 tahun yang diterimanya, tidak mustahil penjara adalah destinasi terakhir kehidupan Anwar yang selama ini penuh warna-warni.

Dan sifir politik mudah yang ada dalam pemikiran Perdana Menteri, Najib sendiri barangkali menyetujui bahawa perjalanan politiknya untuk kekal lebih lama di tampuk kuasa turut menjadi lebih selesa jika Anwar dapat dipenjarakan.

Di ketika yang sama, Anwar pula nampaknya lebih bersedia untuk ke penjara kali ini. Beliau yang sering mengungkatkan perkataan "lawan tetap lawan" dan "jangan bicara soal perjuangan jika takut dengan risiko" bukan ssja sudah meninggalkan pesanan kepada pengundinya di Permatang Pauh, minggu lalu dengan mengatakan "ini mungkin pidato saya yang terakhir", malah sempat membakar api perjuangan bahawa semangatnya sama-sekali tidak akan luntur walau ke mana sekalipun beliau dihumbankan.

Memenjara, menganiaya dah menzalimi musuh politik adalah resam di mana-mana jua sudut dunia yang ada pertelingkahan dan perebutan kuasa. Sudah banyak dicatatkan dalam sejarah dunia mereka yang menerima nasib malang itu. 
Mandela dipenjara, Khomeini dibuang negara dan Aquino malah ditembak mati serta ramai lagi yang sengsara.

Menjelang kemungkinan Anwar dipenjara sekali lagi, bukan saja Reformasi 2.0 dihidupkan kembali untuk mengajak rakyat, khususnya anak-anak muda agar bangkit melakukan perubahan, beberapa pemimpin pembangkang pula memberi bayangan bahawa Najib akan disingkirkan rakyat jika berani berbuat demikian.

Serentak dengan Anwar menuju penjara, laluan lebih sukar untuk masa depan Najib turut diwujudkan dengan mengajak rakyat agar lebih berani bersuara dan bertindak mewujudkan pembaharuan. 
Kalau pun tidak di jalan-jalanraya, sekurang-kurangnya lebih keberanian di peti undi nanti.

Jika dihalusi, sejak dua pilihanraya umum lalu, rakyat memang inginkan perubahan. Jika dalam pilihanraya 2008, BN hanya menang 140 kerusi Parlimen dan kehilangan majoriti dua pertiga, dalam pilihanraya 2013 pula, jumlah kerusi BN menurun lagi kepada 133. 
Undi popular BN pula hanya 47 peratus berbanding PR sebanyak 52 peratus.

Dengan pelbagai isu dan masalah yang dihadapi oleh Najib menjelang PRU 14 akan datang, laluan BN sebenarnya jauh lebih sukar. 
Memenjarakan Anwar mungkin hanya boleh mengelakkan Ketua Pembangkang itu daripada menjadi Perdana Menteri tetapi tidak sesekali menghalang kebangkitan rakyat yang menyokong perjuangan yang diasaskannya.

Ditambah dengan kritikan yang semakin lantang daripada dalam UMNO sendiri terhadap Najib, terutama daripada bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan, Daim Zainuddin, ia turut menghakis lagi keyakinan rakyat terhadap kerajaan yang memang sudah sedia menipis.

Dalam teguran terbaru Mahathir yang menyasarkan tingkah-laku pembodek dan penasihat yang sedang mengelilingi Najib, beliau juga mengingatkan bahawa walaupun biasanya kebencian rakyat terhadap tingkah laku pemimpin yang melampau dihukum melalui pilihanraya tetapi janganlah mengambil mudah tentang tindakan ganas yang mungkin dilakukan mereka.

Dalam hal ini beliau memberi contoh bagaimana di ketika orang Melayu begitu menyanjung Raja, mereka juga sebenarnya boleh bertindak ganas sehingga kepada membunuh sepertimana yang dialami oleh Sultan Mahmud dahulu yang lebih popular dengan peristiwa "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang".

Malah mungkin dengan memenjarakan Anwar, keberanian rakyat lebih meningkat dan perubahan lebih disambut mudah. 
Perjuangan memang selalu menuntut pengorbanan dan Anwar sendiri selalu memaklumkan bahawa beliau sedia menjadi korban kepada rakyat yang dahagakan perubahan.

Jika penjara sebagai korban untuk perubahan dan imbalan kepada tumbangnya BN, Anwar seharusnya berbangga dengan hakikat itu. Redha dan berlapang dadalah dengan segala helah dan taktik Najib untuk memenjarakannya. 
Walaupun beliau mungkin kempunan untuk menjadi Perdana Menteri, tetapi pengorbanan dan namanya sebagai inspirasi perubahan di negara ini akan dikenang sepanjang zaman.

Mandela dipenjara tetapi sempat seketika menjadi pemimpin Afrika Selatan dan namanya harum sebagai pejuang pembebasan apartheid. Aquino menentang Marcos, kemudian ditembak mati dan tidak sempat menjamah kuasa. 
Tetapi isterinya, Corazon Aaquino kemudian diangkat menjadi Presiden Filipina dan kini anak lelakinya, Benigno Aquino Jr pula meneruskan perjuangan.

Begitulah perjuangan. Ada pemegang obor yang sempat merasa berkuasa, tetapi ramai juga yang tidak kesampaian cita-citanya. 
Nasib Anwar belum tahu yang mana lagi, mungkin seperti Mandela dan mungkin juga senasib Aquino, tetapi jawapannya akan lebih cepat diketahui jika lagi cepat Najib memenjarakannya.

Najib, cepatlah penjarakan Anwar dan jangan berlengah lagi!!(SH 25/04/2014)


0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.