Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

TEMPAT AMAN DAMAI DI BUMI KENYALANG

Bario, permata Bumi Kenyalang
Bario, permata Bumi Kenyalang
Sawah padi Bario dari pemandangan udara.
BARIO - Nama Bario mungkin asing bagi penduduk Semenanjung Malaysia, tetapi bagi masyarakat di Sarawak, Bario salah sebuah daerah cukup terkenal.

Siapa sangka di sebalik hutan tebal dan gunung-gunung yang mencapai 2,400 meter dari paras laut, wujudnya perkampungan tanah tinggi yang cukup istimewa.

Bario adalah sebuah daerah pedalaman yang terletak kira-kira 1,150 meter dari paras laut di kawasan timur laut Sarawak.

Perjalanan menuju ke Bario mengambil masa kira-kira 50 minit dari Miri jika menggunakan laluan udara manakala bagi perjalanan darat pula selama 10 hingga 12 jam dari Miri.

Daerah itu merupakan kawasan penempatan bagi masyarakat Kelabit yang terkenal dengan bekerja keras bagi menampung keperluan harian khususnya dalam bidang pertanian.

Daerah Bario juga terkenal dengan beberapa produk pertanian mereka seperti beras wangi (beras Bario), nanas dan garam bukit kerana mempunyai nilai khasiat cukup tinggi.

Pada 2 April lalu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengadakan lawatan kerja sulung ke Bario bagi melihat lebih dekat proses pertanian di kawasan tersebut dan sesi beramah mesra dengan penduduk di sana.

Beberapa lokasi seperti tempat pemprosesan garam bukit, kilang beras, sawah dan ladang nenas dilawati Ahmad Shabery.

Beliau melahirkan rasa teruja tiba di Bario bukan sahaja keunikan pertanian yang ada di daerah itu malah keramahan penduduknya.

“Pertama kali menjejakkan kaki ke sini (Bario) saya disambut dengan alunan muzik tradisional. Saya lihat wajah-wajah ikhlas menyambut saya datang ke sini,” katanya.

Beras Bario punyai nilai komersial

Ahmad Shabery berkata, beras Bario mula dikomersialkan dan menjadi pilihan rakyat negara ini.

“Tidak seperti beras-beras lain yang ada di negara kita, beras Bario cukup istimewa dan lain daripada yang lain. Bukan soal rasanya, tetapi sumber air yang dibekalkan ke dalam sawah-sawah padi datang dari sumber semula jadi iaitu sumber mata air gunung.

“Kalau ikutkan ada tujuh tempat takungan air dan ia disalurkan ke seluruh bendang tanpa sebarang pencemaran dan bahan kimia,” katanya.

Jelasnya, berbeza dengan padi lain, padi Bario perlu direndam dalam air selama 180 hari.

“Berada dalam air bersih dalam tempoh lama, saya kira beras yang terhasil itu memberi nilai kesihatan kepada penggunanya.

“Mungkin air mata dari pergunungan itu melalui akar-akar kayu yang memberi khasiat dan terus memasuki plot-plot sawah,” katanya.

Menurutnya, beras Bario mempunyai potensi besar untuk di eksport secara lebih luas di Semenanjung Malaysia.

“Mungkin di Sarawak ini, orang biasa makan beras Bario, tetapi berbeza pula di Semenanjung sesetengah orang tidak mengenalinya. Kita mahu ia dipasarkan secara menyeluruh ke Semenanjung,” katanya.

Beliau berkata, beras Bario mempunyai nilai pasaran tinggi jika dibandingkan dengan beras di Semenanjung.

“Jika di Semenanjung, harga bagi satu tan ada sekitar RM1,200, tetapi beras Bario dijual sekitar RM3,600 per tan. Saya juga difahamkan pendapatan petani bagi satu hektar padi boleh mencecah sebanyak RM5,000. Kita akan fikirkan cara untuk meningkatkan hasil tuaian dan menjimatkan kos,” katanya.

Dalam pada itu beliau turut memaklumkan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) akan menanggung kos baja padi untuk petani Bario.

“Kita sedia maklum, kos untuk membawa baja ke Bario hampir sama dengan harga baja itu sendiri. Di Bario, setiap musim, petani di kawasan ini memerlukan kira-kira 4,000 kampit baja.

“Biar Nafas yang tanggung kos itu supaya harga baja di sini tidak terlalu tinggi,” katanya.

Garam Bario satu keunikan

Siapa sangka, di sebalik kawasan pergunungan, wujudnya telaga garam mineral yang turut menjadi punca pendapatan kepada masyarakat Bario.

Terletak di Kampung Pa’ Umor, telaga tersebut telah memberi peluang pekerjaan dan pendapatan kepada lebih tiga generasi.Ahmad Shabery ketika diminta mengulas mengenai tempat memproses garam mineral itu berkata, penduduk di kampung tersebut masih lagi menggunakan kaedah tradisional untuk menghasilkan garam dalam bentuk pepejal.

“Bermula dari proses mengambil air dari telaga sehingga kepada proses akhir menjadi garam masih lagi menggunakan kaedah tradisional. Garam Bario ini mempunyai khasiat tersendiri kerana mempunyai kandungan iodin tinggi bagi merawat penyakit-penyakit seperti tiroid,” katanya.

Katanya, peruntukan sebanyak RM350,000 akan diberikan bagi tujuan menambah baik kawasan memproses garam bukit bagi tujuankomersial.

“Saya harap dengan penambahbaikan ini, ia mampu dikomersialkan ke Semenanjung Malaysia. Setakat ini, apa yang saya tahu garam bukit ini dijual dalam pasaran Sarawak sahaja.

“Penambahbaikan itu termasuklah menyediakan kemudahan asas lebih sempurna seperti bahan binaantahan karat dan kemudahan-lain yang bersesuaian,” katanya.

Tambah baik teknologi penanaman nanas

Nanas Bario merupakan satu produk menarik dari daerah tersebut kerana kemanisan rasanya. Ada yang mengatakan nanas Bario hanya sedap dimakan di kawasan itu sahaja dan apabila dibawa keluar dari daerah itu, ia masam.

Pengerusi Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia, Datuk Samsolbari Jamali berkata, nanas Bario merupakan produk yang boleh diketengah.

Namun begitu, Samsolbari berkata, masih banyak aspek perlu dipertingkatkan dalam proses penanaman.

“Sebagai contoh nanasnya terkenal dengan kemanisan, tetapi ia masih belum dipasarkan sepenuhnya. Kalau kita perhatikan ia diusahakan secara kecil-kecilan dan tradisional.

"Kalau dilihat nanas di Bario tidak dibaja serta proses penanamannya menggunakan kaedah 3T (tanam, tinggal dan tuai),” katanya.

Menurutnya, kaedah penanaman perlu dipertingkatkan kerana ada ladang seluas 14 ekar cuma mempunyai 10,000 pokok.

“Sepatutnya satu ekar boleh tanam 16,000 ke 17,000 pokok,” katanya. Jelasnya, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia telah bertekad supaya pengusaha di Bario menggunakan teknologi terkini agar kerja lebih mudah dan produktif.

“Kita juga mahu nanas ini kekal sebagai nanas Bario kerana ia adalah satu tarikan eksklusif selain daripada beras dan garam,” katanya.

Tambahnya, RM50,000 di suntik kepada seorang pengusaha ladang nanas di Bario dan menjadi agen kepada pusat pengumpulannanas.

“Kita juga perkenal teknologi dan pada masa sama kita sediakan baja. Kita mahu projek ini berjaya dan jadi contoh buat masyarakat Bario mengusahakan penanaman nanas.

"Saya percaya, jika nanas Bario dikomersial, ia beri sumbangan kepada sektor eko pelancongan memandangkan kelebihan tanah tinggi serta suhu sejuk daerah ini,” katanya.

2 orang berkata:

Anonymous said...

Saya pernah tinggal di Bario tahun
1988.saya masih ada kawan di Bario
srperti abang mussafa,peter matu,
Cikgu stanley dan apui ngimat ayu

raybanoutlet001 said...

cheap nfl jerseys
miami heat jersey
ralph lauren polo
coach outlet
ray ban sunglasses outlet
adidas yeezy
nike outlet store
reebok shoes
fitflops sale clearance
nike trainers

free counters
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.