Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Apa helah Umno/BN dengan perubahan diumumkan SPR? 

Wednesday, 28 December 2011 02:47

Rakyat wajib curiga dan merasa syak wasangka dengan tindak-tanduk Suruhanjaya Pilihanrayan Malaysia (SPR) selagi mana ia tidak diletakkan dibawah parlimen.

Dan selagi mana SPR dibawah kekuasaan Jabatan Perdana Menteri (JPM) selagi itu SPR tdak boleh diakui dan dipercayai sebagai badan yang bebas.


Sebagai sebuah badan penggendali pilihanraya, SPR bukan sahaja perlu bebas dari campurtangan mana-mana parti politik atau pemerintah, tetapi perlu juga dilihat bebas dari pengaruh mana-mana pihak.

Apakah alasan kita tidak boleh membebaskan SPR, sedangkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, dulunya dkenal sebagai Badan Pencegah Rasuah sudah boleh bebas dari cengkaman Jabatan Perdana Menteri

Semua rakyat tahu dan sedar, walaupun berkali-kali dinafikan, SPR mash menjadi kuda tunggangan pemerintah Umno dan Barisan Nasonal.

Apabila ia diletakkan dbawah Jabatan Perdana Menteri, maka ia tertakluk kepada arahan dan peraturan yang dtetap dan dikeluarkan oleh 'tuannya', iaitu Perdana Menteri Malaysia.

Merujuk kepada kenyataan Pengerusi SPR yang dilaporkan beberapa akhbar haran pada 20 Dsember lalu, beberapa perubahan akan dilakukan oleh SPR pada pilihanraya umum ke-13 seperti dibawah;

1. Menghapuskan masa bantahan selama sejam pada har penamaan calon.
2. Calon yang dinamakan tidak dibenarkan tarik diri
3. Membenarkan pengundi Orang Kelainan Upaya (OKU) dibantu oleh orang lain untuk mengundi
4. Mempamerkan daftar pemilih selama 14 hari.
5. Membersihkan daftar pemilih setiap hari
6. Mengubah tempat duduk wakil calon untuk memantau proses buang undi


Saya mengalu alukan perubahan yang akan dibuat oleh SPR didalam pilihan raya umum ke 13 akan datang. Cuma terdapat beberapa perkara yang masih boleh dipertikaikan.

1. Isu hapus masa bantahan.
Pegawai pengurus diberi kuasa sepenuhnya didalam menentukan calon calon yang mengisi borang diterima untuk bertanding. Macamana kalau pegawai Pengurus yang dilantik memang aktivis parti UMNO seperti yang berlaku di dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu Datuk Bandar Kuala Terengganu (ketika tu) Datuk Mat Razali Kassim telah dibuktikan berpihak kepada Umno/BN apabila mengugut kakitangan di bawahnya di Majlis Bandaraya Kuala Terengganu bagi memberi sokongan kepada calon BN. Setelah diber tekanan, akhirnya beliau menarik diri sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 14 Januari 2009.


Perubahan yang dilakukan oleh SPR ini tentulah memberikan kelebihan kepada calon BN. Petisyen pilihanraya bukanlah yang terbaik untuk menegakkan kebenaran kerana selalunya didalam kes kes petisyen pilihanraya pembangkang jarang sekali menang.

2. Calon tak dibenarkan tarik diri
Apabila SPR tidak lagi membenarkan calon yang bertanding menarik diri mengurangkan risiko calon yang bertanding hanya untuk menerima habuan dan menarik diri apabila selesai menerima habuan.

3. Pengundi OKU dibenarkan membawa orang lain selain dari saudara.
Dalam isu ini saya bimbang apabila pengundi yang uzur seperti orang buta dibenarkan orang lain membawanya atau mengundi bagi pihaknya yang bukan saudaranya akan berlaku penipuan. Ini kerana pembantu tersebut orang kuat BN tentulah adnya kempen sebelum mengundi atau yan lebih parahnya lagi apabila KTM membenarkan beliau mengundi bagi pihak OKU tersebut. Walaupun mungkin tugas membawa pengund ini diambil alih oleh petugas SPR yanga memakai warga serba kekuningan, adakah SPR dapat pastikan bahawa petugas tersebut bukan aktivis tegar BN.

4. Pameran daftar pemilih selama 14 hari.
Ini sememangnya tuntutan Pakatan Rakyat. Ini memberi peluang kepada Pengundi melalui PPS lantikan SPR membuat semakan tuntutan dan bantahan kepada senarai pemilih.

5. Bersih daftar pemilih setiap hari.

Saya mengharapkan pihak SPR mengambil kira senarai yang sudah berada dalam DPI -Daftar pemilih induk. Masih banyak terdapat pengundi yang diragukan didalam daftar pemilih selain pemotongan yang dicadangkan oleh SPR sebanyak 40 ribu orang.

6. Ubah tempat duduk wakil calon.

Perubahan tempat duduk polling agen yang mewakili calon dan wakil calon tidak memberi manafaat yang banyak. Walau bagaimanapun sekiranya perubahan ini bertujuan memudahkan poling agen mengenal pengundi sebenar yang mengundi da bukan pengundi hantu makawajardisokong. Tetapi sekiranya perubahan ini lebih menakutkan pengundi dan bersifat mengugut maka ia tidaksama sekali.

***Ulasan diatas adalah dtulis oleh Arffin Deraman, Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS Terengganu. Tulsan beliau boleh dcapa melalui laman blog ariffinderaman.blogspot.com

0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.