Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Khamis, 27 Jun 2013

Dakwat kekal: Tengku Adnan tak faham perlembagaan

ShamsulKUALA LUMPUR, 27 JUN: Menteri Wilayah, Datuk Seri Tengku Adnan gagal memahami aspek sebenar penggunaan dakwat kekal, iaitu bagi memastikan prinsip perlembagaan persekutuan ‘satu orang, satu undi’ dicapai.

“Pendedahan demi pendedahan dalam petisyen menunjukkan berlakunya isu pengundi hantu dan pengundi mengundi lebih daripada sekali.

“Ini bertentangan dengan semangat perlembagaan yang kita dokong selama ini iaitu ‘satu orang, satu undi,” katanya kepada Keadilandaily.

Beliau mengulas kenyataan Adnan bahawa Malaysia tidak perlu menggunakan dakwat kekal kerana negara ini bukannya seperti ‘negara dunia ketiga’ lain.

Justeru, Shamsul menegaskan, kenyataan Adnan hanya alasan melepaskan diri dan mempertahankan kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Sekarang timbul pula isu kononnya dakwat tidak kekal kerana bahannya memudaratkan kesihatan,” kata Shamsul.

Mengulas isu pewarna makanan digunakan dalam dakwat kekal, pengerusi KEADILAN Melaka itu menambah, kementerian dalam kerajaan tidak konsisten memberikan jawapan.

“Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum ini sahkan dakwat kekal selamat digunakan dan tidak mendatangkan impak kesihatan. Jabatan Agama mengharuskan penggunaannya dari segi syarak.

“Ini satu pembodohan kepada sistem pilihan raya dan juga pembaziran wang rakyat,” ujarnya.

0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.