Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

BMW 728 kalo tak silap, harga ni murah je !

Menantu Presiden PAS Jawab Isu Kereta Mewah Dan Saham.

Aku ada sebarkan dua gambar kereta ustaz Zaharuddin. Ulasan ustaz mengenai kereta adalah out of topic jika ia merujuk kepada sebaran aku.

Gambar pertama. Ketika muktamar. Ustaz dipersoalkan bukan kerana kemampuan membeli kereta. Pakar ataupun mahir mengubahsuai. Tapi atas sebab jika orang2 dalam PAS sudah sebegini cerdik dan hebatnya, maka cari la strategi untuk tidak mengutip derma lagi. Point dia ialah kutip derma. Ko pakai kereta mahal atau kereta yang dimodifikasi hasil kepakaran kau bukan isu. Pakai la apa2 sebab itu guna duit ko kot. Bukan mencuri. Tapi kena belajar terima situasi. Mungkin. Ada sesetengahnya cemburu lalu sebar fitnah. Tapi bukan semua nya cemburu tak tentu pasal. Ada yang persoalkan kemampuan pimpinan PAS sudah sampai ke tahap tak perlu la PAS minta derma lagi.

Gambar kedua berkenaan gambar park di parking OKU. Gambar berkenaan untuk penyokong2 Pakatan Rakyat. Seperti yang kita sedia maklum. Kalau gambar dalam kereta tu pemimpin BN. Laju2 aje geng2 PR neh mengutuk. Cuba kita tukar situasi sket. Apa akan jadi? Nak bagi sesetengah orang buka minda. Asal nama partisan, apa2 hal taksub dulu. Itu point dia.

Bab saham aku tak pernah usik langsung. Sebar ke ulas ke komen ke like ke apa ke langsung tak pernah. Bila aku tatau maka aku buat cara tatau. Diam2 sudah. Cuma bab kereta tu aku tetap konsisten dengan ulasan aku. Oleh kerana ustaz sendiri dah dedahkan bahawa bidang automotif ialah kepakaran ustaz dan minat, why not ustaz gunakan kepakaran ustaz untuk meningkatkan taraf ekonomi parti PAS. Bukan saja gaji2 guru PASTI akan terbela bahkan PAS tak perlu lagi meminta derma. Something is fishy. Orang tu pakai kereta mewah (meskipun dia beli bawah harga pasaran, tapi ini bisnes dia memang le) takan la orang2 yang pakai kereta buruk nak menderma ke dia pula?

Aku harap ustaz Zaharuddin faham la ye kenapa ia menjadi isu. Yang lain2 tu aku tak campur.

Baca penjelasan ustaz Zaharuddin kat bawah ;

Fitnah Kereta Dan Saham.

Pada 13 September 2014 saya dah tulis dalam timeline saya bahawa saya dapat maklumat daripada kawan yang masuk dalam mesyuarat NGO Politik pertama di Malaysia yang merancang menguasai kepimpinan PAS dan cuba menjatuhkan orang-orang tertentu dengan fitnah.

Waktu itu, saya tak nampak fitnah apa yang mereka nak buat terhadap saya. Ternyata selepas itu, sewaktu muktamar baru-baru ini fitnah ini bertalu-talu diratib dengan mengimejkan saya sebagai mewah dengan disebarkan gambar BMW 7 series berwarna merah yang harga pasaran lebih setengah juta.

Fitnah ini ditambah lagi dengan isu saham ESOS. Saya tergelak apabila membaca sebaran yang diforwardkan oleh rakan-rakan kepada saya kerana melihat penyebar-penyebar ini terlalu dangkal dan jahil tentang kereta dan saham.

Saya yakin tak sampai 5% rakyat Malaysia yang mahir tentang jenis kereta, harga kereta, design kereta dan cara mendapatkan kereta dan spare part murah secara sah di pasaran global.

Tidak melampau jika saya kata tak sampai 3% rakyat Malaysia yang betul-betul mahir tentang selok belok saham ESOS dan saham-saham lain di pasaran terbuka seperti IPO.

Asalnya saya tak nak jawab dan layan dengan sebaran ini justeru ianya terlalu dangkal dan melucukan di samping kesibukan tugas dan tanggungjawab.

Tapi bila saya dapati ia semakin tersebar dan cuba mengaitkan parti, jemaah, golongan Ustaz, Ulama dan Majlis Syura, maka saya bimbang ia akan berlarutan.

Justeru itu saya akan jawab secara ringkas, kerana kalau nak terangkan detail, 10 muka surat masih tak mengcukupi. Berkaitan isu kereta, memang saya mempunyai syarikat jual beli kenderaan motor dan kereta yang didaftarkan sebagai Al-Faqeeh Trading. Fokus perniagaan ialah mendapatkan kereta-kereta murah dan dimodifikasi semula supaya selesa dan sedap mata memandang.

Oleh itu, saya mampu memperolehi kereta dengan harga yang jauh lebih murah daripada pasaran biasa. Saya telah menjual kereta BMW 730i sebelum ini dengan margin sebuah sekitar RM20-RM40 ribu. Sekarang masih ada 1 biji Myvi yang masih dalam pembikinan semula, 1 Myvi 2013 dan motor Z100 2011 yang sedang tunggu payment bank.

Stok masih ada ialah Mercedes CLS350 dan E240 milik bekas duta dan pegawai kedutaan Saudi yang dah balik kampong. Kereta-kereta yang dijual termasuk kereta yang saya pakai sendiri sebagaimana yang disebarkan dengan tujuan negative. Ia adalah kereta lama dengan pendaftaran JMB2003, dicustome/modifikasi dan dimakeup semula. (lihat gambar dari store sehingga ke jalan raya).

Harga asal kereta yang saya pakai ialah RM64,500 sahaja (pembelian daripada CIMB), jauh lebih murah berbanding Exora baru yang berharga RM89,000 (Jenis Prime Premium 1.6 cc) (Rujuk Purchaser invoice yang saya lampirkan) Iaitu mahal sedikit berbanding Myvi 1.5 extreme full spec.

Harga pasaran pada waktu itu lebih kurang RM100,000. Margin yang saya dapat daripada pembelian dan jualan semula kereta BMW 7 series ialah RM40,000. 2 buah saya jual, dapat free sebiji. Paling murah jenis 7 Series 2005 (735i model E65 ialah RM45,000) pada tahun lepas di mana harga pasaran ialah RM110,000.

Dengan lampu belakang depan 7 series model terkini yang saya masukkan, menjadikan kereta tersebut dilihat model terkini dan ekslusif, bahkan lebih mantap dengan sport rim terpilih dan fender yang diubahsuai sehingga menaikkan nilai pasarannya kepada RM150,000.

Tidak menjadi kesalahan Puspakom jika modifikasi melibatkan lampu dan fender yang lengkap. Kos lampu baru BMW 7 series terbaru di Malaysia lebih kurang RM6,000, maka anda akan kata kos modifikasi sangat tinggi.

Walhal, apabila saya dapat keluar daripada monopoli ini pasaran ini melalui import direct lampu terpakai daripada USA, maka kos lampu depan dan belakang hanya sekitar RM1000 lebih sahaja termasuk penghantaran.

Kos korporat untuk shipment hanya RM0.70 (70 sen) sahaja (DHL) sekilogram apabila Al-Faqeeh Trading berdaftar sebagai importer korporat dengan syarikat DHL justeru syarikat saya juga terlibat dengan import motor (Recond) daripada USA menggunakan shipment udara (kapal terbang) sekitar 400kg sebiji motor.

Automotive designing ini memang bidang kepakaran dan minat saya justeru ini bukan kereta pertama yang saya design semula. Tangan saya sendiri yang melakar bentuk kereta tersebut daripada kereta usang di dalam store bank berubah menjadi kereta terkini yang selesa, kuat dan laju.

Besi yang diguna pakai setebal 0.8mm berbeza dengan kereta jepun biasa sekitar 0.6mm manakala besi kereta Malaysia sebahagiannya 0.4mm+- sahaja.

Sebab tu bila anda tekan bodi kereta tempatan, dia akan masuk ke dalam macam telur. 0.8 mm takkan kemik walau anda tendang dengan kasut besi sekalipun. Ini seni kereta yang saya miliki, di mana jika anda tidak memilik seni ini, dengan RM64,500 anda hanya mampu mendapatkan sebuah kereta tempatan berbesikan 0.4mm bodinya, enjin 1.3 liter tanpa horse power.

Penggunaan spacer tayar 3.5mm menjadikannya stabil apabila di selekoh, tiada dalam kelebihan kereta Exora yang lebih mahal daripada kereta ‘mewah saya yang disebarkan’. Oleh itu, persoalan yang perlu dijawab oleh penyebar-penyebar fitnah:

1. Di mana salahnya jika saya membeli kereta untuk diniagakan semula dengan harga yang lebih murah daripada kereta Exora? Di sini berlaku penjimatan dan pembelian mampu sebagaimana firman Allah swt bermaksud: Hendaklah orang yang mampu berbelanja (berbelanja) menurut kemampuannya; dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia berbelanja dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu) –(At-Tolaq: 7).

Para sahabat memiliki Humr An-Niam (unta merah) yang nilainya pada zaman itu 2000 dinar (RM1.4 juta pada hari ini).

2. Di mana salahnya memakai kereta yang selesa? Banyak hadis yang di taqrirkan (diiktiraf) oleh nabi SAW sehingga menjadi galakan kepada orang Islam memiliki kenderaan yang selesa.

Antaranya ialah sabda nabi SAW:

Empat kebahagian (di atas dunia): isteri yang solehah, tempat tinggal yang luas, jiran yang soleh dan kenderaan yang selesa.

Empat perkara yang menjadikan seseorang itu kesempitan: isteri yang teruk, jiran yang jahat, kenderaan yang jengkel dan kediaman yang sempit. – (Hadis Sahih, riwayat riwayat Al-Haakim).

3. Di mana salahnya jika saya mengguna pakai kereta ini sehingga saya mampu melakukan perjalanan 1400 km dalam masa 2 hari untuk kerja-kerja parti? Hari pertama daripada KL ke Ayer Kuning Perak (250+-km). Lepas zohor bertolak ke penang (115+- km).

Malamnya di Alor Star (115+- km). Lepas subuh bertolak ke Kuala Terengganu (460+-km). Petang bertolak ke KL untuk usrah selepas Isya di sana (450km+-).

Jarak sekitara 1400 KM dalam masa 2 hari yang pernah saya tempuhi sewaktu PRU13 sangat sukar ditempuhi dengan menggunakan kereta biasa dengan memandu seorang diri.

4. Di mana salahnya jika mengikuti jejak langkah sahabat yang memiliki kenderaan yang bukan sahaja selesa tetapi kuat untuk berjihad menyampaikan dakwah seperti mereka memiliki Humr Niam dan kuda-kuda yang kuat. Abdul Rahman bin Auf memiliki 100 ekor kuda sewaktu beliau meninggal.

Zubair bin Al Awwam, salah seorang antara 10 sahabat yagn dijamin syurga dan terkenal sebagai seorang yang zuhud, memiliki sebanyak 20 ekor kuda. Berkenaan saham ESOS pula, apa yang disebarkan adalah palsu apabila cuba menggambarkan saya memperolehi setengah juta ringgit kerana kroni kepada Presiden dan MB.

Lucunya, orang yang sebarkan berita ni tak tahu maksud ESOS dan bagaimana ia berlaku dan dikira. Ringkas cerita, saham ni bukan parti yang tentukan. Bukan MB yang tentukan.

Apatah lagi presiden PAS. Ia berlaku ‘by law’, diluluskan melalui Bursa dan akta, dilaksanakan melaluli mandat pemegang saham dan dipantau oleh Option Committee.

Ia bukan bermula pada tahun 2008 sewaktu PR ambil Selangor, ia bukan di luluskan waktu saya masuk tahun 2011, tetapi ia telah diluluskan oleh AGM (bukan parti politik) pada tahun 2004 lagi. ESOS ni wujud di syarikat-syarikat korporat.

Jika mereka tak pakai ESOS, mereka pakai LTIP (Long Term Incentive Plan) sebagaimana syarikat lama saya dulu (saham di UK). ESOS tertakluk kepada Bursa kerana Perangsang di bawah BURSA justeru ia adalah syarikat Listed Company.

Waktu ESOS dibuka, harga ESOS kepada staf ialah RM1,00, market value (Harga pasaran di Bursa) RM.080 manakala fair value ialah RM1.20+-. Maknanya, kalau saya beli pada waktu itu, saya akan rugi RM0.20 sen setiap saham.

Tapi setiap orang boleh beli saham tu hatta kalau nak beli 1 juta unit saham sekalipun boleh melalui open market dengan harga RM0.80 sebab dia disenaraikan di open market di Bursa. Maknanya kalau anda beli saham tu di open market, harganya RM0.80 tapi kalau anda beli melalui ESOS, maka harganya RM1.

ESOS ni bukan dapat tiap-tiap tahun dan bukan saya dan Sabki je dapat, semua staf dapat hatta eksekutif biasa sekalipun. Lagi satu, angka jumlah ESOS yang disebarkan itu adalah tidak betul. Lebih melucukan apabila si penyebar fitnah sebut: "offer pada tahun 2012 (RM1) dan jual pada 2014 (RM1.80). Maka untungnya setengah juta".

Nampak sangat tak tahu bab saham ESOS yang expired hanya sekitar 6 bulan sahaja. Kalau benda tu salah, saya cabar mana-mana pihak buat aduan SPRM atau aduan ke Bursa.

Kalau tak percaya kepada SPRM maka report ke Bursa supaya diblock kumpulan Perangsang daripada senarai. Bursa adalah badan berautoriti, telus dan responsif jika berlaku perlanggaran peraturan dalam pengurusan Listed Company di Malaysia.

P/S: Taip ‘jahat’ kepada penyebar copy paste fitnah ini semoga anda termasuk di kalangan pencegah tangan sebagaimana hadis: ‘barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mencegah dengan tangannya.”

8 orang berkata:

Basar said...

Sokong bab kereta, nak jalan jauh pakai kereta sedap.... Bnw sedap jalan jauh mampu pakai.

Tak sokong bab derma, derma bukan paksa. Derma adalah infak yang diberikan secara suka rela.

Kau kutuk infak atau derma tetapi kau lupa itu adalah Sunnah Rasulullah S.A.W bukan Pas yang mulakan.

Apabila kerajaan Islam pertama ditubuhkan di Madinah bukankah berlaku banyak peristiwa infak dilakukan.

Syadina Othman/Usman membeli wadi air daripada orang yahudi untuk kegunaan rakyat madinah.

Apa yang kau marah jika kami ahli pas menginfakan duit kami kedalam tabung buluh. Begitu juga jika setiap kali singgah ke masjid dan surau atau pungutan duit derma, kita infakan duit.

Masjid surau ada juga menerima grant kerajaan namun apa salahnya menginfakan duit. Jikalau di w.p kekadang kutipan hari jumaat boleh mencecah ribuan ringgit.

Saudara menyuruh tetapkan wang gaji pasti sedangkan setiap pasti dikelolakan oleh individu sendiri bukannya oleh Parti Pas.

Mereka menubuhkan pasti untuk memberikan peluang anak2 orang pas atau bukan mendapat pindidikan awal islam. Kemasukan adalah berbayar secara rela hati.

Lainlaj jika sekolah agama di bawah kelolaan kerajaan negeri maka ia gaji mereka di standardkan dan dibayar oleh kerajaaan negeri.

Untuk pengetahuan tuan, gaji guru pasti, tadika, taska tidak diletakan aras minimum.

Tengok kawasan dan jenis ada yang 500 ada yang 900 ada yang ribu raban jenis monotusory yang yuran bulanan pun ribu raban.

Nak naikan gaji guru pasti bukan susah naikan yuran pendaftaran dan bulanan. Namun ia masih tertakluk kepada berapa ramai murid yang masuk.

Apabila gagal memfitnah kerana dangkal ilmu maka tuan hina pula perihal infak.

Yang tuan hina bukan pas bukan kami tetapi Yang Menyuruh Membuat Infak Adalah Allah S..W.T dan infak adalah Sunnah Rasulullah S.A.W

Jika saya boleh beli rokok, kenapa saya tidak boleh mendermakan duit kepada pas.

Siapa saudara ingin menghalang kami mendermakan duit kami, jika saudara tidak yakin ada balasan dosa pahala itu hal saudara namun kami yakin dan niat kami Kerana Allah S.W.T dan kami lemah maka kami ambil mana2 sunnah yang bisa kami lakukan.

Anonymous said...

Apa pun , moral of the story disebalik penulisan saudara ada nak menyatakan bahwa menantu presifen terlibat dengan kepentingan dalam kerajaan khalid dan presiden pas subahat sama. Sebab itu beliau sokong kiat khalid.
Apa pun penapian yang tuan buat ,jangan anggap kami ahli pas ,tak dapat membuat penilaian ,apa yang tersirat didalam nya.
Dan seperkara lagi ,tuan cuba gambarkan yang pemimpin hidup mewah tetapi ahli di minta hulor derma.
Derma bukan paksaan dalam pas. Dan kita tidak tahu berapa yang di infak oleh pemimpin kerana mereka tak pernah menunjok nunjok bila memberi derma.

Unknown said...

coach factory outlet
aviator sunglasses
jordan 8 playoffs
hollister
timberlands
louis vuitton
michael kors outlet online
ralph lauren outlet
louis vuitton handbags
michael kors bag
new jordans
jordan concord 11s
michael kors outlet
louis vuitton
chi flat iron
polo outlet
coach factory outlet
abercrombie kids
adidas running shoes
michael kors outlet
red christian louboutin
michael kors watches
jordan 13
jordan 5
fake oakleys
air jordans
louis vuitton
20150529yuanyuan

Unknown said...

michael kors outlets
michael kors factory
Michael Kors Flagship Store
michael kors outlet online store 49.00 outlet
Michael Kors Outlet Online Sale
Michael Kors Sale
Cheap Michael Kors Purses
Michael Kors Bracelet
Michael Kors Crossbody
Michael kors Hamilton
michael kors outlet
michael kors
michael kors outlet stores
michael kors outlet stores
michael kors outlet online sale
michael kors outlet online
Michael Kors Wallet
michael kors sale
michael kors handbags
michael kors purses
michael kors bags
michael kors tote
michael kors uk
macys michael kors

raybanoutlet001 said...

kate spade outlet
nike shoes
ugg boots
nike store
ugg boots
los angeles lakers jerseys
jordan shoes
nike outlet
ugg boots
ray ban sunglasses

Unknown said...

WWW0601
polo ralph lauren
hermes birkin
true religion outlet
saucony shoes
nike factory outlet
ray ban sunglasses
polo outlet
fred perry polo shirts
prada sunglasses
chicago blackhawks jerseys

Unknown said...

zzzzz2018.7.7
tods shoes
nfl jerseys
pandora
canada goose uk
pandora charms outlet
ugg boots clearance
ray ban eyeglasses
coach outlet
oakley sunglasses
red bottom shoes

Pengobatan Penyakit Polip said...

Thank you very helpful article. allow me to join to share health articles with your article hopefully useful.

Pengobatan Epilepsi Dengan Bahan Alami
Cara Mengobati Rematik
Cara Mengobati Penyakit Trigliserida Tinggi
Pengobatan Berbagai Macam Luka Sampai Tuntas
Cara Mengobati Paru-Paru Basah
Obat Penyakit Jantung Bengkak

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.