Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

SUDAH MATIPUN POPULAR LAGI


26 Jun, 2012

Gambar Altantuya Di Perancis Mula Tersebar

Siasatan polis mendapati penterjemah Mongolia tidak pernah memasuki Perancis 1999-2006, tetapi gambar yang diterbitkan pada tahun 2007 menunjukkan bukti sebaliknya, kata satu laporan.Manakala penyiasatan polis Perancis telah mendedahkan bahawa Altantuya Shaariibuu, tidak pernah memasuki Perancis 1999-2006, terdapat gambar-gambar yang diambil di Paris yang disiarkan beberapa tahun lepas, yang menyatakan sebaliknya.Satu laporan mengenai penyiasatan polis Perancis telah dibawa oleh portal berita dalam talian Free Malaysia Today (FMT) dalam artikel yang bertajuk 'Prench probe: Altantuya never entered France'.

Laporan yang diterbitkan hari ini adalah berdasarkan dokumen sulit penyiasatan yang dikemukakan kepada siasatan kehakiman Perancis itu yang sedang mencari dakwaan rasuah yang dibayar di dalam perjanjian kapal selam Scorpene pada 5 Jun 2002 antara firma pertahanan Perancis DCNS dan kerajaan Malaysia.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2007, satu siri gambar yang disediakan untuk Asia Sentinel oleh Syed Abdul Rahman Al-Habshi, bekas konsul kehormat Mongolia di Malaysia, memberitahu bahawa buat Altantuya, "ini adalah perjalanan untuk hidupnya ke Eropah".

Menurut portal berita Hong Kong, Syed Abdul Rahman telah enggan menyatakan dari mana sumber gambar tersebut muncul.

Mereka dipercayai telah menemui harta benda kepunyaan Altantuya selepas dia dibunuh, menurut Asia Sentinel dalam sebuah artikel yang bertajuk 'Who was Altantuya Shaariibuu?', yang ditulis oleh John Berthelsen pada 5 Disember tahun yang sama.

"Jika anda pergi ke laman Asia Sentinel, anda akan melihat gambar Altantuya berdiri di depan kedai Louis Vuitton, Buddha Bar, Cathderal Notre Dame dan seluruh lokasi lain di Paris," komen Berthelsen kepada Malaysiakini.

Berthelsen, bekas wartawan Asia Wall Street Journal di Malaysia, juga berkata keluarga Altantuya telah enggan mengulas lanjut mengenai gambar-gambar tersebut.

Walau bagaimanapun, pada bulan April tahun ini, bapa Altantuya, Setev Shaariibuu memberitahu satu sidang akhbar yang dihoskan oleh Suaram di Kuala Lumpur bahawa visa anak perempuannya ke Perancis telah dikeluarkan di Kuala Lumpur di bawah nama itu "Amina Abdullah" dan bahawa dia telah sepatutnya untuk memasuki Paris selepas terbang ke Jerman.

Amaran dakwaan foto Altantuya-Najib

Laporan FMT berkata bukti terbaru dari penyiasatan polis Perancis menimbulkan amaran pada kewujudan gambar wanita Mongolia itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Altantuya dan sekutu rapat beliau, Abdul Razak Baginda di Paris, yang didakwa diambil di antara 2004 dan 2006.

Gambar yang dikatakan telah dikenali pasti pada perbicaraan pembunuhan Altantuya semasa kenyataan saksi yang juga sepupunya Burmaa Oyunchimeg, yang telah menemani Altantuya ke Kuala Lumpur untuk memeras wang komisen yang dijanjikan daripada Abdul Razak.

Gambar tersebut adalah bukan antara harta benda Altantuya selepas tubuhnya - dibungkus ke dalam bit beserta bahan letupan tentera gred C4 - dijumpai dalam satu kawasan pembersihan hutan di Shah Alam pada Oktober 2006.

Dua pegawai polis yang pernah menjadi pengawal peribadi Najib Altantuya telah disabitkan dengan pembunuhan Altantuya dan dihukum mati.

Mereka kini menunggu rayuan mereka.

Abdul Razak juga didakwa bersubahat dalam pembunuhan Altantuya, tetapi beliau telah dibebaskan tanpa dipanggil membela diri.

FMT melaporkan bahawa kertas siasatan Perancis polis mendedahkan bahawa Najib Altantuya - yang merupakan Menteri Pertahanan pada masa itu - dan Razak Baginda, berada dalam lawatan rasmi ke Paris dari 16 Jun hingga 18 pada tahun 2000.

Najib juga melawat Perancis pada Julai 2001, Julai 2003, Jun 2005 dan Oktober 2007 tetapi ia adalah mungkin bahawa Najib dan rombongannya telah memasuki Perancis melalui saluran diplomatik, kata laporan FMT.

Pegawai gergasi pertahanan milik kerajaan DCNS juga telah memaklumkan kepada polis Perancis bahawa mereka tidak pernah bertemu dengan orang yang dinamakan Altantuya dan tidak tahu yang dia hadir semasa rundingan untuk perjanjian Scorpene, kata laporan itu.

Dokumen-dokumen sulit juga menimbulkan persoalan tentang peranan Altantuya sebagai penterjemah bagi perjanjian itu sejak pegawai DCNS juga telah memaklumkan kepada polis Perancis bahawa rundingan untuk kapal selam telah dilakukan di Malaysia, bukan di Perancis.

"Satu bekas pengurus jualan rasmi DCNS di Malaysia, Fredric Faura - memberitahu penyiasat Perancis bahawa rundingan telah dijalankan dalam bahasa Inggeris, tidak dalam bahasa Perancis, jadi tidak perlu bagi seorang jurubahasa," FMT ditambah dalam laporannya.

"Tambahan pula, Altantuya tidak bercakap Perancis, jadi dia tidak dapat bertindak sebagai jurubahasa Bahasa Inggeris-Perancis."


Altantuya Shaaribuu Pasti Pelik Kenapa Rosmah Tak Berani Saman Sydney Morning Herald!

Apabila The Sydney Morning Herald mendedahkan Datin Seri Rosmah Mansor membeli belah dengan begitu boros dan serakah sehingga kira-kira RM325,000 dilaporkan telah dikerjakannya, beliau hanya sekadar menjawab, "Semua itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar".

Ketika kita tertanya-tanya mengapa beliau liat sangat nak saman SMH dan ada pula yang mencabar beliau mengheret akhbar tersebut ke mahkamah di Australia, tiba-tiba wartawan yang menelanjangkan perbuatan itu, Andrew Hornery berkata:

FLOM (wanita pertama Malaysia) dakwa saya membesar-besarkan secara liar lawatan sambil membeli-belahnya di Sydney? Saya tetap pertahankan setiap kata-kata saya. Sumber saya amat kukuh.

Bak kata orang, bolehlah kita beli pop corn ka, maruku ka, kacang goreng ka siap-siap nak baca berita seterusnya.

Lagi pun, Rosmah pun dah kata, "The Australian designer will be making a statement soon" (The Sun 23/1/12 "Rosmah: Aussie report on shopping spree all rubbish").

Apa pun, Rosmah memang kaya. Dalam berita Bernama bertajuk "Tabung Gaza dilancarkan untuk bantu penduduk Palestin di Gaza", dilaporkan:

Dr Mahathir juga mengumumkan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, yang merupakan penaung Tabung Kemanusiaan Palestin telah menyumbang RM1.5 juta kepada Tabung Gaza.

Kalau dia boleh derma RM1.5 juta gitu-gitu ja, bayangkanlah kekayaan dia. Pernahkah dia bayar cukai pendapatan?

Dan, barangkali kerana kekayaan yang luar biasa itulah ada yang bertanya, Rosmah sebenarnya mangsa atau pemangsa? (Berita Malaysiakini 23/1/12 bertajuk "Rosmah sangkal dakwaan berbelanja mewah" memetik Rosmah berkata, "Saya selalu menjadi mangsa")


Bila Hornery beria-ia enggan menarik balik apa yang dilaporkannya dan berkeras berkata "I stand by every word. My source is rock solid. Free press rules," saya teringat liputan begitu banyak akhbar di seluruh dunia yang mengaitkan suami Rosmah, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Walaupun maruah dan namanya dah di tahap taik babi, Perdana Menteri Umno itu tetap enggan mengambil tindakan terhadap akhbar-akhbar itu sama seperti Rosmah enggan mengambil tindakan terhadap SMH dan Hornery yang bertegas bahawa "my source is rock solid".

Bila tak berani saman, orang mudah membuat andaian apa yang dituduh tu benar.

Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa Najib membersihkan namanya.


Sambil menjangkakan media asing akan terus memburukkan Najib, Dr Mahathir berkata, apa yang lebih penting ialah apa yang difikirkan oleh rakyat Malaysia.

"Dengan merekalah Najib perlu membersihkan namanya," kata beliau.

Walaupun taikonya sendiri yang menasihatkan beliau membersihkan namanya, Najib diam. Nampaknya berkesan strategi beliau.

Selain Dr Mahathir, Tengku Razaleigh Hamzah juga menggesa Najib membersihkan namanya.

Razaleigh mengambil contoh tindakannya menyaman beberapa media asing yang mengaitkan beliau dengan beliau dengan skandal Bumiputra Malaysia Finance (BMF).

Tindakan undang-undang tersebut dibuat di negara dimana akhbar-akhbar tersebut diterbitkan, kata Razaleigh.

Beliau menang kesemua kes samannya, akhbar-akhbar berkenaan menyiarkan permohonan maaf malah beliau mendapat ganti rugi. ~jalanpulang

0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.