Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

MEMILIKI HARTA ORANG LAIN SEBAGAI HARTA SENDIRI NAMANYA PENYAMUN !

Kempen Tipu Rakyat Sebab S’ngor Tolak Langat 2 - MB

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kempen kekurangan air di Selangor oleh pihak-pihak tertentu adalah kempen tipu rakyat ekoran penolakan kerajaan negeri terhadap projek Langat 2.

“Kalau Langat 2 dapat menyelesaikan masalah inipun, ia akan sampai dua tahun akan datang (selepas ia selesai).

“Lebih baik buat kempen kurangkan air tidak ada hasil (dari kempen tiada air),” katanya.

“Saya telah buktikan, sebagai MB dan sebagai orang yang pentingkan pengurusan ekonomi yang baik.

“Jika ada RM4,000 juta untuk tambah air selangor, lebih baik kaji punca air di Selangor untuk tambah sumber air tetapi ia tidak dibuat,” katanya dipetik Harakah Daily pada sesi soal jawab di Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN) pagi semalam.

Khalid berkata, cara Singapura lebih baik kerana mengkaji sumber air sendiri.

“Kita tidak buat dengan betul. Saya lebih minat buat cara ini kerana ia sesuai untuk nilai wang kita (value for money),” katanya.

Beliau mengingatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN supaya tidak menjadi wakil rakyat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Beliau berkata demikian ketika berhujah dengan Adun Permatang, Sulaiman Abdul Razak yang lebih cenderung membela Syabas dari membela rakyat.

Ia dibantah oleh seorang Adun BN yang lain dengan menggunakan peraturan mesyuarat tetapi ditolak oleh Timbalan Speaker, Haniza Talha.

Sulaiman ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Khalid meminta beliau menjelaskan benar atau tidak kerajaan negeri menyekat Syabas dari menguruskan air tidak ada hasil (Non revenue water – NRW).

Khalid menjelaskan, pihak kerajaan negeri menguruskan hal itu hampir setiap hari melalui satu jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Beliau menjemput wakil Syabas berkenaan agar hadir ke mesyuarat-mesyuarat jawatankuasa itu.

Tegas beliau, jika Kerajaan Persekutuan mahu memperjuangkan rakyat, mereka perlu bersetuju dengan cadangan kerajaan negeri menstrukturkan semula pekhidmatan air di Selangor.

“Masalah besar kepada kerajaan BN Selangor sebelum ini adalah lebih kepada ‘contract management’ bukannya ‘resource management’.

“Mereka lebih pentingkan usaha untuk mendapatkan kontrak dari menguruskan sumber yang ada,” katanya.

0 orang berkata:

free counters
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.