Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

KUASA AGONG DIGUNAKAN ?


Peguam: Agong ada kuasa singkir PMSultan Abdul Halim Muadzam Shah
Sultan Abdul Halim Muadzam Shah
SHAH ALAM - Peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan menyatakan kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menyingkir perdana menteri.

Peguam, Haniff Katri Abdulla berkata, peruntukan itu sekali gus menafikan dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengatakan perkara itu sebaliknya.

“Perlembagaan Persekutuan dengan dengan jelas menyatakan ‘kuasa melantik termasuk kuasa untuk menolak’. Bila ada yang mempersoalkan perkara ini, jawapannya ada tertulis di dalam Perlembagaan.
“Menerusi Perkara 30 (2) (a) menyatakan dalam melantik perdana menteri, Agong boleh bertindak menurut budi bicara. Tetapi dalam soal ini ia tidak menyentuh kuasa memecat perdana menteri,” katanya dalam forum Kesetiaan kepada Raja, Keluhuran Perlembagaan, kelmarin.

Baru-baru ini, Najib dalam satu kenyataan berkata, Yang di-Pertuang Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah telah menjelaskan kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Deklarasi Rakyat yang dibuat tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, baginda juga bertitah bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dilakukan Bersatu kerana sebarang tindakan seharusnya dibuat menerusi Parlimen atau pilihan raya.

Dalam pada itu, Haniff turut menegaskan pihak-pihak tertentu tidak seharusnya mempolitikkan perlembagaan atau undang-undang negara.

“Tindakan seperti ini hanya akan menghilangkan kedaulatan Perlembagaan dan undang-undang negara,” jelasnya.

Sementara itu, bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Aziz Bari berkata, Najib bukanlah individu yang tepat untuk mewakili pihak Yang di-Pertuan Agong mengenai pendirian baginda terhadap Deklarasi Rakyat.

“Di kebanyakan negara yang mengamalkan raja berperlembagaan akan ada saluran lebih tepat untuk bercakap bagi pihak istana dan bukannya menerusi perdana menteri.

“Apatah lagi dalam situasi ini yang melibatkan kedudukan perdana menteri itu sendiri. Jadi beliau (Najib) bukan individu yang tepat untuk berbuat demikian,” jelasnya.

2 orang berkata:

Ibu.Karina Safah said...

PENGAKUAN SAYA BERSAMA KELUARGAKU INI BUKAN CERITA ATAU PUN REKAYASA BENER-BENER TERBUKTI SAMA SAYA.

Terima kasih sebesar-besarnya yang kami ucapkan kepada mbah warjoh yang telah memberikan keberhasilan dan keberuntungan bagi keluarga saya.berkat bantuan beliau saya sekarang sudah hidup tenang karena suamiku sudah punya usaha tambak yang luasnya sekitar 5 hektar kurang lebih. begitupun juga saya dirumah buka warung sembakau dan sekarang pun saya sekeluarga tidak di kejar-kejar hutang lagi. mulanya keluarga Kami di berikan angka gaib hasil ritual dari mbah warjoh yang sangat Jitu 100% dijamin tembus.sehingga keluarga saya sekarang merasa tenang lagi.sekali lagi terima kasih mbah jasamu dikeluarga saya tidak akan terlupakan.Jika anda butuh angka gaib hasil ritual mbah warjoh silahkan Tanyakan aja Pada mbah dinomer hp beliau di: 0851 4534 4218 atau silahkan KLIK DISINI Terima kasih.


Unknown said...

KISAH NYATA DARI SAYA BPK.KARTA BUKAN REKAYASA INI BETUL2 NYATA DIKELUARGA KAMI.
Assalamualaikum wr.wb,saya BPK.KARTA seorang buruh tani di madium jawa timur ingin mengucapka banyak terimah kasih kepada KI WARSA atas bantuan AKI. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan KI WARSA pula yang telah memberikan angka gaib hasil ritual beliau kepada saya yaitu 4D dan alhamdulillah telah berhasil memenangkan 5x berturut turut tembus.sekali lagi makasih yaa AKI karna waktu itu saya cuma bermodalkan uang cuma 200 ribu dan akhirnya saya menang.Berkat angka gaib hasil ritual AKI WARSA saya sudah buka usaha matreal di jakarta dan istri saya juga buka butyk baju dimall mangga dua. Kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan HUB/SMS AKI WARSA di nomor hpnya di: 0852 4968 9269 atau KLIK DISINI dan ramalan AKI WARSA memang memiliki ramalan GAIB” yang dijamin 100% tembus.
KARNA RASA HATI YANG GEMBIRA MAKANYA NAMA BELIAU SAYA CANTUNKAN DI INTERNET…

*angka ritual gaib singapura

*angka ritual gaib hongkong

*angka ritual gaib malyaisia

*angka ritual gaib sidney

*angka ritual gaib kuda lari.

free counters
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.