• Muhyiddin  
  • Muhyiddin
1 / 1
KUALA LUMPUR - Singapura perlu mengemukakan bukti dan maklumat yang jelas sekiranya dakwaan negara itu terlibat dalam kegiatan pengintipan terhadap Malaysia tidak benar.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan memandang serius terhadap dakwaan itu kerana Singapura adalah jiran terdekat dan mempunyai hubungan rapat dengan Malaysia.

"Apapun maklumat yang kita dapati, yang berkaitan dengan soal espionage yang disebutkan oleh siapapun yang ada kaitan dengan negara kita sesuatu yang kita tidak pandang ringan.

"Kalau Singapura berkata itu tidak berlaku ia harus memberi kita maklumat untuk menafikan dan bukti yang menunjukkan hal itu tidak benar," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian penutup Latih Amal Krisis Siber Negara 2013 (X-Maya 5) di sini hari ini.

Beliau berkata, dakwaan sedemikian tidak sepatutnya berlaku memandangkan hubungan baik yang terjalin antara Singapura dan Malaysia sejak sekian lama.

"Benar atau tidak (dakwaan) siasatan perlu dibuat.

"Sama ada ia berasas atau tidak itu adalah satu yang perlu diteliti, dikaji dan diambil perhatian. Tapi kita memandang serius hal-hal dan tuduhan-tuduhan seperti itu," kata Muhyiddin.

Timbalan perdana menteri berkata, beliau menyerahkan kepada Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman untuk mengendalikan perkara terbabit.

Semalam, dalam kenyataan media Kementerian Luar akan memanggil pesuruhjaya tinggi Singapura hari ini untuk mendapatkan penjelasan berhubung dakwaan itu.

Sebuah portal berita sebelum ini melaporkan mengenai dokumen rahsia yang dibocorkan oleh pemberi maklumat Amerika Syarikat Edward Snowden, mendedahkan bahawa Singapura membantu kumpulan perisikan yang didakwa terbabit dalam aktiviti mengintip Malaysia. - Bernama