• Grafik Sinar Online Grafik Sinar Online
1 / 1
KUALA LUMPUR - Sedutan video Peristiwa 13 Mei, titik hitam dalam sejarah negara yang ditayangkan ketika ucapan dasar presiden Umno, meruntun jiwa seluruh perwakilan Perhimpunan Agung Umno 2014.

Ucapan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak itu yang turut disiarkan secara langsung menerusi beberapa saluran televisyen negara, pastinya mengimbas kembali memori pahit seluruh rakyat Malaysia.

Beberapa golongan veteran ketika ditemui di sini turut melahirkan rasa sedih dan yakin seluruh rakyat pelbagai kaum dan agama di Malaysia ini, pastinya tidak mahu peristiwa hitam itu berulang.

Osman Khamis, 62, dari Ledang, Johor berkata, beliau berasa sedih apabila menonton tayangan video itu dan berharap ia akan membuka mata serta menyedarkan masyarakat terutama anggota Umno tentang kepentingan bersatu padu.

"Ia satu peristiwa yang sesiapa pun, apa kaum pun, tak mahu ulangi, walaupun tayangan itu sekejap sahaja. Pakcik harap ia beri kesedaran pada semua, jangan kita bergaduh dan berbalah," katanya.

Video bertemakan 'Solidariti Melayu dan Bumiputera, Solidariti Umno, Solidariti Malaysia', bukan sahaja membuatkan para perwakilan sebak, malah orang awam yang menyaksikan siaran itu di luar dewan, turut sebak dan mengalir air mata.

Jaharah Saudin, 69, dari Bukit Sireh, Melaka pula berkata, peristiwa 13 Mei masih segar dalam ingatannya yang ketika itu berusia 24 tahun.

"Tengok video tu makcik terus teringat, masa tu mereka isytihar kawasan hitam, semua orang takut, lagi-lagi makcik masih muda.

"Anak muda sekarang tolonglah hargai perjuangan orang lama, susahnya untuk hidup aman macam sekarang," katanya yang hadir ditemani suami. - Bernama