• Sabariah Jusoh, 60, (tiga, kanan) ibu kepada mangsa lemas Mohamed Azizul Mohamed Ali, 28, turut serta menaiki bot mencari anaknya di Sungai Pahang dekat Kampung Pulau Jawa di Pekan, hari ini. - Foto Bernama Sabariah Jusoh, 60, (tiga, kanan) ibu kepada mangsa lemas Mohamed Azizul Mohamed Ali, 28, turut serta menaiki bot mencari anaknya di Sungai Pahang dekat Kampung Pulau Jawa di Pekan, hari ini. - Foto Bernama
1 / 1
PEKAN - Seorang penjawat awam ditemui mati lemas manakala rakannya masih hilang selepas bot gentian kaca yang dinaiki mereka karam di Sungai Pahang dekat Kampung Pulau Jawa, di sini, semalam. 
 
Mayat Zuhair Sulong, 42, dari Kampung Pulau Jawa ditemui penduduk kampung pada jam 9.50 pagi tadi, kira-kira 800 meter dari tempat kejadian. 
 
Ketua Polis Daerah Pekan Supt Yahaya Othman berkata, dalam kejadian 6 petang itu, Zuhair bersama Azizul Mohd Ali, 28, dan seorang lagi rakan mereka yang terselamat, Said Harun, 31, sedang menaiki bot selepas mengambil buah kelapa di Pulau Che Abbas. 
 
Katanya, bot yang dinaiki tiga rakan itu dipercayai tenggelam akibat terlebih muatan. 
 
"Zuhair dan Azizul dipercayai tidak pandai berenang menyebabkan mereka hilang dibawa arus manakala Said selamat selepas berjaya berenang ke darat. 
 
"Setakat ini Azizul masih belum ditemui dan operasi mencari dan menyelamat masih lagi diteruskan yang melibatkan pihak polis, bomba dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM)," katanya kepada pemberita di sini hari ini. 
 
Beliau berkata mayat Zuhair, Pembantu Rendah Am di Pejabat Tanah dan Galian Daerah Pekan itu dihantar ke Hospital Pekan untuk bedah siasat. 
 
Sementara itu, seorang remaja berusia 18 tahun, Khairul Ikhwan Abdul Latif dari Taman Bukit Goh Perdana, di sini ditemui mati lemas ketika mandi di Sungai Tertai dekat Kampung Sungai Mas, Sungai Lembing dekat sini, pagi tadi. 
 
Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Anuar Hassan berkata pihaknya menerima laporan mengenai kejadian tersebut pada jam 11.05 pagi. 
 
"Mayat mangsa ditemui di dasar sungai oleh Orang Asli yang turut terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat pada pukul 11.26 pagi," katanya.
 
Mayat itu Khairul Ikhwan, pembantu kedai runcit milik bapanya, dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan untuk bedah siasat. - Bernama