• Khalid Abu Bakar. - Foto Bernama
1 / 1
KUALA LUMPUR - Seramai 200 nelayan yang ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia sejak Isnin lepas kerana didakwa menangkap ikan secara haram di perairan negara itu dipercayai bukan rakyat Malaysia.

Menyatakan demikian, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, mereka tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan atau pengenalan diri.

"(Mereka) dipercayai rakyat asing yang cuba menyelusup masuk ke Malaysia melalui perairan Indonesia, " katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Khalid berkata, bagaimanapun kerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia berhubung perkara itu masih diteruskan bagi menyelesaikan isu tersebut.

Laporan media baru-baru ini memetik Setiausaha Kabinet Indonesia Andi Widjajanto berkata negara itu menahan nelayan-nelayan itu dalam operasi mencegah penangkapan ikan secara haram di perairan negara itu sejak Isnin lepas.

Semalam, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya setakat ini tidak mendapat sebarang laporan mengenai kehilangan nelayan tempatan seperti yang dilaporkan pihak Indonesia.

Beliau berkata hasil pemeriksaan Jabatan Perikanan tiada ahli keluarga nelayan di Semenanjung dilaporkan hilang.

Kini, jabatan memeriksa keluarga nelayan di Sabah dan Sarawak, katanya.

Di MANTIN, Negeri Sembilan, Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish mengesahkan tiada nelayan Malaysia dilaporkan hilang.

Ini berdasarkan pemeriksaan di kesemua pangkalan APMM. "Kita telah tanya pada polis air (Indonesia) di Batam, Indonesia tetapi mereka pun tidak tahu.   

"Kita  dah buat peninjauan di semua pangkalan selain di Hutan Melintang (Perak) dimana beribu bot kita di sana; di kawasan Batu Pahat, Muar (Johor); dan kita dapati tidak ada nelayan kita hilang," katanya.

Beliau ditanya pemberita mengenai isu penahanan nelayan berkenaan selepas Majlis APMM bersama Media 2014 di sini, hari ini. 

"Kalau benar orang kita kena tangkap mesti keluarga nelayan termasuk persatuan nelayan dah bising bila nelayan tidak pulang.

"Jadi saya persoalkan mana datang jumlah 200 dan kalau kira-kira libatkan 30 buah bot," katanya.

Mengulas lanjut, Mohd Amdan berkata berdasarkan Memorandum Persefahaman (MoU) Garis Panduan Bersama Tentang Pelayanan Terhadap Nelayan 2012 oleh  APMM dan Indonesia, segala penahanan nelayan di kawasan pertindihan, mereka hanya akan diarah balik dan tidak akan ditangkap. - Bernama