Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sabtu, 26 Oktober 2013

Syukur.. Belacan dan Ikan Kering tak akan dikenakan GST kata macai..

Semalam Malaysiakini telah melaporkan.. Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar Belanjawan 2014 yang menurutnya menghukum rakyat dan gagal menyentuh isu asas kebocoran dan urus tadbir yang baik.

"Kamu menghukum rakyat dengan GST. Tiada perubahan antara jurang kaya dan miskin. Kita akan bersungguh-sungguh menentang GST," kata ketua pembangkang.

Anwar juga menyifatkan belanjawan kali ini sebagai paradoks kerana dianggap menyebelahi syarikat dan "orang kaya tetapi dalam masa yang sama memperkenal cukai yang melibatkan banyak pihak.


"Cukai lebih rendah untuk orang kaya, dana khas kepada syarikat, dalam masa yang sama kamu kenakan cukai umum yang akan jejaskan segmen besar masyarakat. Ini paradoks."


Setelah pelbagai spekulasi, kerajaan akhirnya hari ini mengumumkan GST 6 peratus akan diperkenal bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dimansuhkan.


Ia akan berkuat kuasa pada 1 April 2015.


Menyentuh pengurangan subsidi gula mulai esok, ketua umum PKR itu menyifatkan hujah yang digunakannnya "remeh".


..... Mungkin Anwar Ibrahim terlupa atau tidak mendengar sepenuhnya apa yang diucapkan oleh Najib kerana asyik menjawab apa yang telah di 'Tweet' oleh pengikutnya dilaman Twitter, jadi beliau tidak nampak pilihan yang telah dikemukakan oleh Najib kepada rakyat yang tidak setuju dengan perlaksanaan GST itu..


Najib bukanlah sebegitu kejam sebenarnya, beliau telah memberikan kita semua pilihan dan ianya diutarakan secara berhemah bukannya seperti lain-lain Menteri UMNO yang menghalau rakyat keluar dari negara jika tak setuju dengan mereka..


Ini kerana jika kita tidak setuju dengan GST yang akan dilaksanakan itu.. gunakanlah barangan yang Najib kecualikan ini untuk meneruskan hidup..


Antara barangan yang dikecualikan GST itu ialah beras, gula, minyak masak, kacang dal, cili, herba, ikan kering, cencalok, budu, belacan dan minulah air paip...


... Syukur.. Belacan dan Ikan Kering tak akan dikenakan GST.. kata macai... ha.. ha.. ha...

0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.