Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

TETIBA MELETUP PASAL ANJING,

SESIAPA JUGA YANG TERLBAT DI DALAM PROGRAM TERSEBUT ADALAH MANUSIA TIGA SUKU DAN BODOH, TIDAK BERFAEDAH DAN MEMALUKAN UMAT ISLAM DALAM PERKARA ASAS AGAMA DALAM BAB BERSUCI, SEDANGKAN BANYAK LAGI PERKARA YANG BERKAIT DENGAN PEGANGAN UMAT ISLAM DI DALAM NEGARA INI BELUM LAGI SELESAI DAN DALAM KEADAAN KRITIKAL

KRITIKAL DALAM BERAKIDAH DARI PERINGKAT KEPIMPINAN SEHINGGAKAN KE PERINGKAT BAWAHAN MASIH LAGI TIDAK MENENTU KESEMPURNANYA YANG SEPATUTNYA DI AMBIL BERAT, TETIBA MELETUP PASAL SENTUH ANJING, SOAL ADA MOTIF ATAUPUN TIDAK, MAKA ITU BUKAN PERSOALANNYA, YANG JELAS PROGRAM ITU ADALAH SIA-SIA - Pak Karamu

 

Penjelasan Ustaz Iqbal Yang Hadir Dalam Majlis 'I Want To Touch A Dog'

October 21, 2014

Kenyataan media dari Syeikh Iqbal.

ISU PENJELASAN PROGRAM SENTUH ANJING

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dan segala syukur untuk Allah SWT.
Cuaca sosial media pada ketika ini agak panas berhubung program "I Want To Touch a Dog", yang saya terlibat secara langsung di dalamnya untuk memberi perkongsian ilmu, setelah mendapat tahu program ini telah mendapat izin dari pihak MAIS.

Pada awalnya, penganjur program, Syed Azmi, menjemput saya untuk mengisi slot ilmu. Saya merasakan ini adalah peluang yang baik untuk menyampaikan mesej Islam kepada Muslim dan non-Muslim, dan alhamdulillah sehingga kini mereka masih menghubungi saya untuk bertanyakan perihal Islam dengan lebih lanjut.

Saya difahamkan bahawa tempat perkongsian ilmu diasingkan dari tempat anjing-anjing berkumpul.

Saya akui yang saya terlepas pandang bahawa program ini disalah tafsir malah diambil kesempatan oleh setengah pihak untuk menggalakkan masyarakat Melayu awam bermesra-mesra dengan anjing tanpa sebab. Saya tidak pernah terfikir perkara ini boleh berlaku seolah-olah saya yang menggalakkannya.

Saya memenuhi jemputan ini, dan menjelaskan kepada yang hadir mengenai hukum-hakam yang jelas menurut mazhab Syafi'e, seperti yang terdapat dalam fatwa JAKIM.

Dibawah ini saya sertakan lampiran yang difotokopi sebanyak 500 helai dan diedarkan kepada mereka yang hadir.

Saya ingin JELASKAN disini bahawa saya TIDAK BERSETUJU dengan aksi peluk,cium anjing yang dilakukan pada hari tersebut oleh peserta-peserta program.

Saya juga jelas menerangkan,tidak dibenarkan menyentuh anjing tanpa sebab yang
perlu.

Saya terkilan kerana pihak media hanya menyebarkan sebahagian ucapan saya yang seolah-olah saya menyokong perbuatan tersebut, manakala bahagian hukum hakam tidak disebutkan oleh pihak media .
Saya memohon maaf secara terbuka di atas segala kecelaruan dan kepincangan yang berlaku. Iktibar dan pelajaran yang berharga saya perolehi dari apa yang telah berlaku.

Saya mengharapkan program ini pada masa hadapan dapat dilakukan dalam suasana
yang lebih menghormati sensitiviti masyarakat setempat.

Terima kasih di atas segala kritikan dan teguran yang membina. Saya yakin segalanya ada hikmah dari Allah. Semoga dengan pengalaman ini mematangkan lagi diri saya dalam liku-liku perjuangan dakwah.

Mohd Iqbal Parjin aka Ustaz Iqbal Zain Al Jauhari

2 orang berkata:

Anonymous said...

aik??! silap pulak??! hok anak pompuan nuar brahimsi nurul izzah dok sibuk ko sokong program tu camno? ko nipu ka nurul izzah tu pembongak? tp aku percaya ko ustaz... ko dah kena tipu dek penganjur yg disokong PKR tuuu..

Anonymous said...

Sorry bro 3.15, ini bukan isu politik bro, ini isu akidah. Jgn lari jauh sgt dari topik bro. Sorry bro aaarr

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.