Followers

click for translator to read my artichel

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Mengapa Polis Tidak Bertindak Ke Atas PERKASA Yang Berhimpun Di Istana?


Mais nafi Perkasa dibenar himpun depan istana

SHAH ALAM – Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menafikan istana telah memberi kebenaran kepada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) berhimpun di hadapan Istana Kayangan, Isnin ini.

Pengerusinya, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa berkata, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berada di luar negara sewaktu wakil Perkasa menyerahkan surat permohonan perhimpunan berkenaan.

“Surat tersebut tidak diangkat untuk perhatian Sultan Selangor kerana Sultan Selangor berada di luar negara dan baginda telah berangkat pada 20 Jun yang lalu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Mohamad Adzib, Mais ada mengeluarkan kenyataan meminta Perkasa sendiri membuat pertimbangan dan memutuskan keputusan untuk berhimpun atau tidak di hadapan istana Selangor.

“Sultan Selangor tidak pernah memberi perkenan kepada mana-mana pihak mengadakan perhimpunan di mana-mana jua,” tegasnya lagi.

Sehubungan dengan itu, pihaknya menafikan sekeras-kerasnya ke atas kenyataan Perkasa yang menyatakan Sultan Selangor telah memberi perkenan dan meluluskan perhimpunan berkenaan.

Terdahulu, Yang Dipertua Perkasa, Abu Bakar Yahya dipetik sebagai berkata, Sultan Selangor berkenan memberi kebenaran kepada NGO itu berhimpun di hadapan Istana Kayangan pada Isnin.

Katanya, perkara itu disampaikan oleh Mohamad Adzib dalam satu perjumpaan bersama NGO berkenaan baru-baru ini. -SH


Putrajaya hormat keputusan mahkamah, Kristian masih boleh guna kalimah Allah di gereja

Kalimah Allah masih boleh digunakan di gereja oleh penganut Kristian kerana keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini hanya melarang penerbitan mingguan Herald menggunakan perkataan itu, kata Putrajaya.

Kenyataan dua perenggan yang dikeluarkan Putrajaya hari ini berkata, kerajaan turut menghormati keputusan mahkamah tersebut tersebut.

“Keputusan itu hanya terpakai untuk akhbar Herald daripada menggunakan perkataan Allah. Kristian Malaysia masih boleh menggunakan kalimah Allah di gereja," kata kenyataan yang dikeluarkan petang tadi, di Kuala Lumpur.

"Kerajaan kekal komited dengan Penyelesaian 10 Perkara. Malaysia merupakan negara berbilang agama dan penting kitab menguruskan perbezaan dengan aman, berdasarkan peruntukan undang-undang, dialog, rasa hormat dan kompromi."

Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan untuk tidak membenarkan rayuan pihak gereja selepas empat daripada tiga panel hakim bersetuju menolak rayuan penggunaan kalimah Allah.

Panel hakim menolak permohonan gereja untuk merayu, dengan memetik Mahkamah Rayuan membuat keputusan yang tepat untuk melarang penggunaan kalimah tersebut dalam terbitan mingguan Katolik, The Herald.

Ketua Hakim Tun Arifin Zakaria yang mengetuai panel tujuh hakim itu berkata, Presiden Mahkamah Rayuan Md Raus Sharif, Ketua Hakim Malaya Zulkefli Ahmad Makinuddin dan Hakim Mahkamah Persekutuan Suriyadi Halim Omar berkongsi pendapat yang sama.

Gereja Katolik bagaimanapun kecewa apabila empat hakim menolak permohonan mereka untuk menggunakan kalimah Allah dalam akhbar mingguan mereka, The Herald.

"Empat hakim tersebut yang tidak membenarkan permohonan kami bercakap tentang perkara yang tidak menyentuh mengenai hak asasi kumpulan minoriti," kata Ketua Pengarang The Herald, Father Lawrance Andrew hari ini, di luar mahkamah.

Beliau berkata, peguam gereja akan mempertimbangkan untuk menyemak semula keputusan tersebut. – 23 Jun, 2014.
-TMIULASAN GB Kita hairan mengapa perhimpunan yang penuh dengan kata-kata berbaur hasutan boleh dibenarkan oleh pihak polis petang tadi di hadapan Istana Kayangan.

Beberapa hari sebelum ini polis sendiri mendapatkan perintah injunksi menghalang perhimpunan di loji Lynas.

Bukankah ia jelas mempamerkan sikap polis yang tidak profesyenal dan amat berat sebelah?

MAIS sendiri sudah keluarkan kenyataan bahawa MAIS menafikan istana telah memberi kebenaran kepada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) berhimpun di hadapan Istana Kayangan.

Dan oleh kerana Putrajaya sudah mengeluarkan kenyataan bahawa Kristian masih boleh guna kalimah Allah di gereja kerana keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini hanya melarang penerbitan mingguan Herald menggunakan perkataan itu, apakah PERKASA akan membuat perhimpunan yang sama di hadapan JPM?IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI
0 orang berkata:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 PakKaramu |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.